Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Εμπόδιο για το αζερικό αέριο οι τουρκο-αρμενικές σχέσεις



Οι συνομιλίες Άγκυρας – Μπακού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν διακοπεί λόγω των διαφωνιών Αρμενίας – Τουρκίας.

Οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για την εξασφάλιση φυσικού αερίου για την Ευρώπη έχουν προσωρινά ανασταλεί λόγω των διαφωνιών των δύο χωρών σχετικά με τις προσπάθειες της Άγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις της γείτονος με την Αρμενία, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας κ. Χιλμί Γκιουλέρ.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γκιουλέρ τόνισε ότι «δεν έχουμε μιλήσει με τους Αζέρους εδώ και ένα με ενάμιση μήνα. Η πολιτική είναι το βασικό ζήτημα».

Η Τουρκία, η οποία έκλεισε το 1993 τα σύνορά της με την Αρμενία, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της με το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση των δύο γειτόνων για τη διαμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπέγραψε, στα τέλη του 2009, πρωτόκολλα με την Αρμενία και συμφώνησε να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξει εκ νέου τα σύνορα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε επίσης ότι δεν είναι σαφές κατά πόσον έχει γίνει αποδεκτή από το Μπακού προηγούμενη πρόταση της Άγκυρας να διαμετακομίσει αζέρικο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη σε χαμηλότερη τιμή από αυτές της αγοράς.

Παράλληλα, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι πρέπει να επιλυθούν μέχρι το Μάιο τα βασικά ζητήματα σχετικά με την κατασκευή πυρηνικού σταθμού με τη Ρωσία. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας έχουν πει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ενδέχεται να μην προχωρήσει σε διαγωνισμό και να αναθέσει την κατασκευή ενός από τους πυρηνικούς σταθμούς σε τουρκο-ρωσική κοινοπραξία.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα να αυξηθεί η ροή ιρακινού αργού μέσω του πετρελαιαγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν σε 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως, από 25 εκατομμύρια τόνους σήμερα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.