Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Σχέδιο με τρεις όρους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Ισραήλ





The Guardian


Το κλίμα θα είναι λίγο τεταμένο την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανο-ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC) όπου θα μιλήσει η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μια Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και ένας Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θα έχαναν ευκαιρία να εκφράσουν τον μεταξύ τους «έρωτα». Αλλά οι συνθήκες τώρα δεν είναι φυσιολογικές.

Το βράδυ της προπερασμένης Παρασκευής, η Κλίντον πήρε τηλέφωνο τον Νετανιάχου στο σπίτι του και του «τα ’λεγε» επί 43 λεπτά. Ο επικεφαλής των συμβούλων του προέδρου Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσέβαλε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της 35ετίας.


Η άμεση αιτία της αντιπαράθεσης είναι το χαστούκι που έδωσε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν, που είναι επί δεκαετίες φίλος του Ισραήλ είχε πάει να προσφέρει μια ζεστή αγκαλιά στο Ισραήλ λίγο πριν αρχίσει ο νέος γύρος εκ του σύνεγγυς συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους. Οι Ισραηλινοί τον καλωσόρισαν ανακοινώνοντας ότι θα χτίσουν 1.600 νέες κατοικίες στη συνοικία Ραμάτ Σλομό της ανατολικής Ιερουσαλήμ, παρ’ όλο που οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει να χτίζει στα εδάφη που κατέκτησε το 1967.

Ο Νετανιάχου επέμεινε ότι αυτή η ανοιχτή πρόκληση έγινε από ηλιθιότητα, όχι από κακή πρόθεση. Ο Μπάιντεν απάντησε καθυστερώντας επί 90 λεπτά την άφιξή του στο δείπνο με τον Νετανιάχου και εκδίδοντας μια οργισμένη καταδικαστική δήλωση. Αυτό ήταν όλο... Μέχρι που η Χίλαρι σήκωσε το τηλέφωνο.

Γιατί επέλεξε η κυβέρνηση Ομπάμα να κλιμακώσει μια διαμάχη, την οποία εύκολα θα μπορούσε να αφήσει να ξεθυμάνει; Μια εξήγηση είναι η προφανής. Ότι ο Ομπάμα ήταν έξαλλος από θυμό για την κίνηση του Ισραήλ και ακόμη πιο έξαλλος με την απόπειρα συγγνώμης. Το Ισραήλ είπε ότι είχε κάθε δικαίωμα να εποικίσει την ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν έπρεπε να το κάνει στη διάρκεια της επίσκεψης Μπάιντεν. «Συγγνώμη που σας χαστούκισα Δευτέρα, υπόσχομαι ότι την επόμενη φορά δεν θα είναι Δευτέρα.»

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι ο Ομπάμα θέλει να πετύχει την πρώτη αλλαγή καθεστώτος της θητείας του, ανατρέποντας τον Νετανιάχου. Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ άσκησαν τόσο έντονες πιέσεις στο Ισραήλ, πριν από 20 χρόνια, ο Τζορτζ Μπους ο πρώτος απείλησε ότι αν δεν σταματήσει η οικοδόμηση εποικισμών, θα παγώσει 10 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις δανείων.

Για την ειρήνη


Αυτό οδήγησε στην απομάκρυνση του επίμονου Γιτζάκ Σαμίρ από την πρωθυπουργία και στην αντικατάστασή του από τον ειρηνόφιλο Γιτζάκ Ράμπιν. Ο Ομπάμα ίσως υπολογίζει ότι το ίδιο θα συμβεί και σήμερα, ότι δηλαδή η Ισραηλινή κοινή γνώμη θεωρεί τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ σημαντικότερες όλων και θα παραμερίσει οποιονδήποτε ηγέτη τα χαλάσει με την Ουάσιγκτον.

Αν αυτό είναι το σχέδιο, τότε οι τρεις όροι που έθεσε η Χίλαρι (ακύρωση του εποικισμού στο Ραμάτ Σλομό, μια χειρονομία οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς τους Παλαιστινίους και συζητήσεις για ουσιαστικά και όχι τεχνικά ζητήματα) είναι καλά στοχευμένοι. Ο πρώτος όρος αρκεί από μόνος του να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Όμως ο τρίτος είναι αυτός που θα δώσει τη δυνατότητα στον Ομπάμα να ξεφύγει από τις ατελείωτες συζητήσεις επί της διαδικασίας, που επρόκειτο να ξεκινήσουν και να μπει στην ουσία. Πρέπει να ζητήσει και από τις δύο πλευρές να του πουν πώς πιστεύουν ότι θα λυθεί το θέμα σε όλες τις πτυχές, ακόμη και τις πιο δύσκολες: τα σύνορα, τους πρόσφυγες, την Ιερουσαλήμ. Μετά ο Ομπάμα θα πρέπει να καταθέσει τις δικές του προτάσεις-γέφυρες. Αν ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο για την ειρηνευτική διαδικασία τότε είναι καλύτερα να το ξοδέψει για την ειρήνευση, όχι για τη διαδικασία.

Μήνυμα προς τον αραβικό κόσμο


Μια εξήγηση για την παρούσα διαμάχη είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να στείλει μήνυμα στον αραβικό κόσμο και να δείξει ότι δεν θα αφήσει το Ισραήλ να κάνει ό,τι θέλει τις ΗΠΑ. Αυτή η εκδοχή ενισχύθηκε από πρόσφατο άρθρο στην επιθεώρηση Foreign Policy, σύμφωνα με το οποίο, ομάδα ανώτατων αξιωματικών από την Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων (Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία) δήλωσε πρόσφατα στο Πεντάγωνο ότι η ισραηλινή επιμονή βλάπτει τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή και ότι οι Αραβες ηγέτες θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δύναμη να τα βάλουν με το Ισραήλ.

Μόλις τη Δευτέρα, ο στρατηγός Πετρέους, διοικητής της Cent Com είπε το ίδιο πράγμα, υποστηρίζοντας ότι η ισραηλοπαλαιστινιακή διένεξη «τροφοδοτεί αντι- αμερικανικά αισθήματα, επειδή θεωρείται ότι οι ΗΠΑ ευνοούν το Ισραήλ» και ότι «ο θυμός για το παλαιστινιακό» βοηθάει την Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες που έχουν κηρύξει τζιχάντ. Οι φιλελεύθεροι επικριτές του Ισραήλ τα λένε όλα αυτά από καιρό, αλλά το να τα ακούει κανείς δυνατά από τον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή είναι κάτι που κόβει την ανάσα. Μπορεί λοιπόν, επιπλήσσοντας το Ισραήλ, ο Ομπάμα να αποφάσισε να κάνει κάτι για τις συστάσεις του επικεφαλής της Cent Com.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.