Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Νέο επεισόδιο έντασης στην Τουρκία



Εισαγγελικές απειλές κατά τριών ναυάρχων
Πιέσεις του επιτρόπου Διεύρυνσης για Κυπριακό, Αρμενία


Με πάσης φύσεως καθημερινά πλήγματα διαφόρων προελεύσεων εναντίον του στρατιωτικού κατεστημένου, η Τουρκία διέρχεται τη νέα περίοδο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης Ερντογάν και στρατηγών. Η εσωτερική αυτή διαπάλη δεν εμπόδισε τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να ζητήσει από τον νέο επίτροπο διεύρυνσης της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, που επισκέφτηκε την Αγκυρα, αποσύνδεση της ενταξιακής της διαδικασίας από «πολιτικά προβλήματα σαν την Κύπρο».

Ο κ. Φούλε εξήγησε μετά τις συνομιλίες του με τον κ. Νταβούτογλου ότι του επέστησε την προσοχή στην «ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ε.Ε. στην πλήρη εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας του πρωτοκόλλου της Αγκυρας και στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο. «Είμαστε σύμφωνοι ότι μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού θα αποτελέσει ιστορική τομή προς όφελος αμφοτέρων, της Ενωσης και της Τουρκίας», είπε. Αναφερόμενος δε στο Αρμενικό και στις υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας ετυμηγορίες της επιτροπής του Κογκρέσου και της σουηδικής Βουλής, ο κ. Φούλε, καθότι προερχόμενος από την πρώην Τσεχοσλοβακία, γνωρίζει, όπως είπε, ότι «η πολιτικοποίηση της ιστορίας δυσχεραίνει τη συμφιλίωση».



Εν είδει απαντήσεως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού περιέγραψε την ένταξη της χώρας του στην Ενωση ως «ιδιαιτέρως σημαντικό στρατηγικό στόχο, διότι η Ευρώπη είναι η κοινή μας ήπειρος», ζήτησε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να μην επισκιάζονται από «πολιτικά προβλήματα όχι άμεσα συνδεδεμένα με την ενταξιακή διαδικασία, όπως είναι η Κύπρος», αν και ο ίδιος προσβλέπει σε συνολική και ταχεία διευθέτηση του προβλήματος. Επίσης, ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στις χώρες - μέλη της Ε.Ε., επικαλούμενος τις «υπογραφείσες συμφωνίες» μεταξύ Τουρκίας και Ενωσης.

Ολα αυτά διημείφθησαν, ενώ στο πολιτικό προσκήνιο κλιμακωνόταν η αντιπαράθεση στρατηγών και κυβέρνησης. Πλαισιώνοντας τις εξελίξεις με το προεδρικό του κύρος, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ευρισκόμενος στο Κονγκό, ζήτησε από τους θεσμούς της χώρας του «να εξουδετερώσουν όλους εκείνους που διαπράττουν αδικήματα», σημειώνοντας ότι οι εισαγγελείς που ερευνούν υποθέσεις «όπως η Εργκένεκον και το σχέδιο «Βαριοπούλα», διαθέτουν «ειδικές αρμοδιότητες».

Επί τη βάσει αυτών, οι εισαγγελείς Μουράτ Γιοντέρ και Ερτζάν Σαφάκ ανακοίνωσαν χθες ότι η υπόθεση Ποϊζαρκιόι, δηλαδή η αφετηρία της Εργκένεκον με την ανακάλυψη γιάφκας στην εν λόγω συνοικία της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο του 2007, θα αποτελέσει κοινή υπόθεση με το σχέδιο «Κλωβός», συνωμοσία ηγετικών στελεχών του τουρκικού Ναυτικού για την ενοχοποίηση και εν συνεχεία ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Βασικοί κατηγορούμενοι στον «Κλωβό» είναι οι ναύαρχοι Αλί Φ. Ογουτσού, Καντίρ Σαγίτς και Μεμέτ Φ. Ιλγκάρ.

Νωρίτερα την αγανάκτησή του εξέφρασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μπασμπούγ, λέγοντας ότι βρίσκεται σε «προκλητική, αλλά όχι επιθετική διάθεση», εξού και διαμαρτύρεται για τις νέες κατηγορίες της τουρκικής Δικαιοσύνης εις βάρος των ενόπλων δυνάμεων μετά την πρόσφατη ανακάλυψη φορτηγού με όπλα του στρατού στο κέντρο της Αγκυρας, που τροφοδότησε νέα σενάρια περί συνωμοσίας.

«Ο αρχηγός του στρατού βιάζεται να κάνει ανακοινώσεις για γεγονότα που είναι έργο της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων δικαστηρίων», απάντησε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ, Χουσεΐν Κιλίτς στον στρατηγό Μπασμπούγ, ο οποίος συνάντησε χθες στην Αγκυρα, στο πλαίσιο συνόδου για την τρομοκρατία, τον Ισραηλινό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Γκάμπι Ασκενάζι. Οι δυο διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.

Πηγή: http://www.ekathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.