Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Το φιλοϊσραηλινό λόμπι κρατάει ισχυρά χαρτιά στα χέρια




Την ερχόμενη Τρίτη, η μεγαλύτερη αμερικανοεβραϊκή οργάνωση που ακούει στο όνομα ΑΙPAC (American - Israel Public Affairs Committee) θα πραγματοποιήσει το ετήσιο συνέδριό της στην Ουάσιγκτον. Στη λίστα των ομιλητών περιλαμβάνονται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και η πρώην Ισραηλινή υπουργός Τζίπι Λίβνι. Υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ισραήλ, τα όσα ακουστούν εκεί θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στήριξε Νετανιάχου

Το AIPAC, πάντως, έχει ήδη τοποθετηθεί σαφώς σε ό,τι αφορά την κρίση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή την ανακοίνωση για επέκταση των εποικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ στη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ζητώντας σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο να «καταβάλει συνειδητή προσπάθεια να σταματήσει να θέτει δημοσίως αιτήματα και μονομερή χρονικά όρια στο Ισραήλ», υποστηρίζοντας σαφώς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


Η συγκεκριμένη οργάνωση καθώς και ορισμένες άλλες όπως η JINSA (Jewish institute for National Security) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του σκληροπυρηνικού φιλοϊσραηλινού λόμπι, που κατηγορεί τον πρόεδρο Ομπάμα ότι έχει αγνοήσει το «θεμελιώδες» ζήτημα της ασφάλειας του Ισραήλ, αγνοώντας την ειδική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, και πιέζοντας για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και τον τερματισμό των εποικισμών.

Αρθρογράφοι προσκείμενοι στις οργανώσεις αυτές, όπως ο Τζον Πόντορετς, εκδότης της φιλοϊσραηλινής πολιτικής επιθεώρησης «Commentary Magazine» προειδοποιούν ανοιχτά τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η στάση που τηρεί θα του στοιχίσει όχι μόνο σε ψήφους αλλά και σε χρηματοδότηση, στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

«Είναι κοινό μυστικό ότι το εβραϊκό στοιχείο αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του Δημοκρατικού Κόμματος. Παρότι οι προοδευτικοί Εβραίοι θα συνεχίσουν να ψηφίζουν υπέρ των Δημοκρατικών, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι οι Εβραίοι χρηματοδότες θα εξακολουθήσουν να χαρίζουν πλουσιοπάροχα τις επιταγές τους στο Δημοκρατικό Κόμμα», σημειώνει ο Πόντορετς.

Διαφωνία οργάνωσης

Δεν βρίσκονται, ωστόσο, όλες οι αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις στον ίδιο παρονομαστή. Μία από τις πιο νέες εξ αυτών, η επονομαζόμενη J Street, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις πιο εδραιωμένες οργανώσεις του φιλοεβραϊκού λόμπι, τάχθηκε δημοσίως υπέρ του Λευκού Οίκου, καταδικάζοντας τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης να συνεχίσει την κατασκευή ισραηλινών κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Η συγκεκριμένη οργάνωση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, υποστηρίζει ανοιχτά τη λύση που προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, θεωρώντας ότι αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση και για το Ισραήλ, το οποίο σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα νέο απαρτχάιντ.

Η διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο αυτών οργανώσεων υπογραμμίζει κάτι που είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με τους επικεφαλής των φιλοεβραϊκών οργανώσεων για πρώτη φορά μετά την εκλογή του: τη διάσταση απόψεων μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την «ειδική σχέση» με το Ισραήλ, και εκείνων που θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η Ουάσιγκτον να υιοθετήσει μια πολιτική αποστασιοποίησης από το Ισραήλ και να αρχίσει να το αντιμετωπίζει όπως κάθε άλλο κράτος του κόσμου.

Ακραία δεξιά στοιχεία

Το προοδευτικό κομμάτι των Αμερικανοβραίων, που αποτελεί άλλωστε και τη ραχοκοκαλιά των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος, και στο οποίο η οικογένεια Κλίντον διαθέτει σημαντικά ερείσματα, διαβλέπει πλέον με σαφήνεια τον ολισθηρό δρόμο που έχει αρχίσει να παίρνει το Ισραήλ, έναν δρόμο που κινδυνεύει να το οδηγήσει στον αυταρχισμό κάτω από την καθοδήγηση ακραίων δεξιών στοιχείων που φαίνεται να υπερισχύουν σε ένα μεγάλο κομμάτι της ισραηλινής κοινωνίας.

Αυτά τα στοιχεία, ωστόσο, εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικά ερείσματα στο πιο παραδοσιακό τμήμα του φιλοεβραϊκού λόμπι, το οποίο είναι σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τη μάχη.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.