Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Iσραηλινή κίνηση εκτόνωσης


ΑP, Reuters

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε εγκωμιαστικά σχόλια για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέφυγε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το ηλεκτρισμένο κλίμα των τελευταίων ημερών στις σχέσεις των δύο συμμάχων. Πηγές προσκείμενες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ωστόσο, υπογράμμιζαν ότι παρά τις προχθεσινές διαβεβαιώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ότι οι δεσμοί ΗΠΑ - Ισραήλ παραμένουν ακλόνητοι, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αναμένει την τοποθέτηση του Τελ Αβίβ στα αιτήματα του Λευκού Οίκου.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, η κ. Κλίντον έχει καλέσει τον κ. Νετανιάχου να «επανορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του σχεδίου ανέγερσης νέων κατοικιών για Εβραίους στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ανήμερα της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ», ανακοινώνοντας το πάγωμα της εποικιστικής ανάπτυξης στην πόλη και προβαίνοντας σε κάποια κίνηση καλής θέλησης προς την Παλαιστινιακή Αρχή.


«Εκτιμώ βαθύτατα την αφοσίωση του Ομπάμα στην ασφάλεια του Ισραήλ», τονίζεται σε χθεσινή γραπτή δήλωση του κ. Νετανιάχου. Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται, ακόμα, η ικανοποίηση του ισραηλινού κράτους για τη θέρμη με την οποία η κ. Κλίντον υπεραμύνθηκε των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Πραγματική αφορμή για τη γραπτή δήλωση του κ. Νετανιάχου, πάντως, αποτέλεσαν οι βαριές κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του προέδρου των ΗΠΑ ο κουνιάδος του, Χαγκάι Μπεν Αρτζί, το βράδυ της Τρίτης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ο κ. Μπεν Αρτζί χαρακτήρισε τον Ομπάμα «αντισημίτη» και υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στην «παρέα» με τον αιδεσιμότατο Ράιτ. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του κ. Μπεν Αρτζί, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ένταση των τελευταίων ημερών στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ, κατέστησαν επιβεβλημένη την έκδοση της γραπτής δήλωσης με την οποία ο κ. Νετανιάχου κρατάει αποστάσεις από τον κουνιάδο του. Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στην ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριζαν χθες ότι ο κ. Νετανιάχου επικοινώνησε χθες δύο φορές τηλεφωνικά με τον Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή και ενώ στην Ιερουσαλήμ επικρατούσε χθες ηρεμία, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο έναρξης των έμμεσων διαπραγματεύσεων, που προωθεί η Ουάσιγκτον, όσο το Ισραήλ αρνείται να παγώσει κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα στους εποικισμούς της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.