Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Iσχνή πλειοψηφία κέρδισε ο Αλάουι




Το Ιράκ εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αστάθειας, καθώς ο Μαλικί αμφισβητεί το αποτέλεσμα

The New York Times


Το κόμμα του Αγιάντ Αλάουι, πρώην πρωθυπουργού του Ιράκ, ο οποίος στο παρελθόν χαρακτηρίστηκε «αχυράνθρωπος των Αμερικανών» κέρδισε ισχνή πλειοψηφία στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα. Το αποτέλεσμα, λένε οι γνώστες της πολιτικής κατάστασης, προοιωνίζεται τον ερχομό μιας νέας περιόδου πολιτικής αστάθειας, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες βίαιων εκδηλώσεων, γεγονός που θα ματαιώσει τα σχέδια των Αμερικανών για ταχεία αποχώρηση των στρατευμάτων τους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Νουρί αλ Μαλικί, και οι άλλοι συμμετέχοντες στον συνασπισμό «Κράτος Δικαίου» αμφισβητούν ανοιχτά το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο αποδίδουν σε εκλογική απάτη, όπως και πολλά άλλα μικρότερα κόμματα.



Δυτικοί παρατηρητές, ωστόσο, όπως και η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, υποστηρίζουν ότι δεν κατέγραψαν «μαγείρεμα» των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο κ. Αλάουι συγκέντρωσε τις ψήφους εκατομμυρίων σουνιτών -οι οποίοι είχαν μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του 2005- καταφέρνοντας να εξασφαλίσει 91 έδρες έναντι των 89 που συγκέντρωσε ο κ. Μαλικί. Φυσικά τα ποσοστά αυτά πόρρω απέχουν από την πλειοψηφία των 163 εδρών, από τις 325 του Κοινοβουλίου, που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι γνώστες των πολιτικών πραγμάτων του Ιράκ αμφισβητούν κατά πόσο ο Αλάουι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ακόμα όμως και αν αυτό καταστεί δυνατό, δεν πρόκειται να το καταφέρει πριν τον Ιούλιο. Αυτό το χρονικό διάστημα θεωρείται υπερβολικά μακρύ και πιθανώς αποσταθεροποιητικό, δεδομένου ότι όλο αυτόν τον καιρό ο δυσαρεστημένος κ. Μαλικί θα ασκεί τα καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα των εκλογών αντικατοπτρίζει τη δυσπιστία του ιρακινού λαού στις διοικητικές ικανότητες του Μαλικί. Ο κ. Αλάουι φαίνεται ότι συγκέντρωσε τις ψήφους όσων Ιρακινών είχαν πια κουραστεί από την επικυριαρχία των θρησκευτικών κομμάτων στην εθνική πολιτική σκηνή. Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλοί ψηφοφόροι του Αλάουι πείσθηκαν από την εικόνα του ως ισχυρού άνδρα, κάτι που εξέλιπε από την πολιτική σκηνή της χώρας μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο κύριος Αλάουι, όπως εξάλλου ήταν αναμενόμενο, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του για την εκλογική του νίκη, ενώ χθες κάλεσε και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό να το κάνει. «Δεν πρόκειται να αποκλείσουμε κανέναν. Ο συνασπισμός μας είναι ανοιχτός προς όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ομως τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Για να καταφέρει τον στόχο του, ο κύριος Αλάουι θα πρέπει να υπερκεράσει τα προβλήματα που θα γεννηθούν από την εχθρική στάση του5 Μαλικί, αλλά και τα δύο εκλογικά μπλοκ που συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό ψήφων: τους Κούρδους που διαθέτουν 43 έδρες και την Ιρακινή Εθνική Συμμαχία, ένα σιιτικό κόμμα που συγκέντρωσε 70 έδρες. Ηγέτης του, ο αντιαμερικανός κληρικός Μοκτάντα Αλ Σαντρ, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναCE� και ο ρυθμιστικός παράγοντας.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.