Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για τη νέα συνθήκη START


Σε συμφωνία κατέληξαν Ουάσιγκτον και Ρωσία για τον πυρηνικό αφοπλισμό των δύο χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για μία νέα συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι αυτή θα υπογραφεί από τους προέδρους των δύο χωρών στις 8 Απριλίου στην Πράγα.

Οι πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ συμφώνησαν για τις τελευταίες λεπτομέρειες της νέας συνθήκης στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, διευκρινίζει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Αυτή η συμφωνία ορόσημο προωθεί την ασφάλεια και των δύο εθνών και επαναβεβαιώνει τον ηγετικό αμερικανικό και ρωσικό ρόλο υπέρ της πυρηνικής ασφάλειας και της μη διάδοσης (των πυρηνικών) παγκοσμίως», σημειώνει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΟΗΕ: Σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα η συνθήκη START

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαιρέτισε ως «σημαντικό βήμα προς ένα κόσμο χωρίς ατομικά όπλα», τη νέα συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό που ολοκληρώθηκε χθες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε από τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεσίρσκι ο κ. Μπαν που βρίσκεται από σήμερα στη Σίρτη της Λιβύης ενθαρρύνει και τις άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας και της Ουάσινγκτον.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Είναι ένα σημαντικό βήμα στις διεθνείς προσπάθειες για να προωθηθεί ο πυρηνικός αφοπλισμός και να καταλήξει ο κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια εκφράζει ευχαριστίες στον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον αμερικανό Μπαράκ Ομπάμα που ανέλαβαν τη μεγάλη αυτή ευθύνη και θεωρεί ότι η νέα συμφωνία «θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη διάσκεψη που θα γίνει τον Μάιο στη Νέα Υόρκη για τη νέα συνθήκη μης διάδοσης των πυρηνικών».

Η νέα συνθήκη προβλέπει τη μείωση στους 1.550 του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Συγχαρητήρια Μπαρόζο σε Ομπάμα και Μεντεβέντεφ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» σύναψη μιας νέας συνθήκης START για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, συγχαίροντας τους πρόεδρους των δύο χωρών.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο θετικό μήνυμα για τις ευρωπαϊκές προσπάθειές μας» στον αγώνα κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής από τις «σημερινές πληροφορίες που αναφέρονται σε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για μια νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων», δήλωσε σε ομιλία του για τις διατλαντικές σχέσεις.

«Συγχαίρω τους προέδρους Ομπάμα και Μεντβέντεφ για την ιστορική αυτή συμφωνία, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Μπαρόζο.

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τις διεθνείς προσπάθειες κατά της διάδοσης των πυρηνικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα διστάσουμε να στηρίξουμε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, εάν η χώρα αυτή εξακολουθήσει να αγνοεί τις διεθνείς ανησυχίες» σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο η Βρετανία

Από το Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η νέα συνθήκη START που οι ΗΠΑ και η Ρωσία ετοιμάζονται να υπογράψουν είναι μια «ιστορική συμφωνία που θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω μειώσεις».

«Η ιστορική σημερινή συμφωνία θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω μειώσεις. Όταν θα είναι χρήσιμο, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συμπεριλάβει το πυρηνικό του οπλοστάσιο σε μια μελλοντική πολυμερή διαδικασία αφοπλισμού», πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Η Βρετανία χαιρετίζει αυτή τη συμφωνία που είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά», πρόσθεσε.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αδράξει τώρα αυτήν την ευκαιρία για την επόμενη διάσκεψη της ΤNP (Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών) και πέρα από αυτήν. Αυτό απαιτεί μια συνεχή προσπάθεια από όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα ενόψει της πλήρους εξάλειψης τους. Αυτό απαιτεί συντονισμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν που προσπαθούν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα κατά παράβαση των δεσμεύσεων τους», δήλωσε ακόμη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.