Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Οροι Μπακίγεφ για να αφήσει το Κιργιζιστάν



ΜΠΙΣΚΕΚ. Εγγυήσεις για την ασφάλεια του ανατραπέντος προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, αλλά και τη δέσμευσή της στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι θα ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Μανάς όταν αυτή λήξει τον Ιούλιο, προσέφερε χθες η νέα ηγέτιδα του Κιργιζιστάν, Ρόζα Οτουνμπάγεβα, προσδοκώντας σε έναν συνολικό συμβιβασμό για την εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα μετά την αιματηρή λαϊκή εξέγερση. Προηγουμένως ο Μπακίγεφ, ο οποίος -σύμφωνα με καταγγελία του αντιπροέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης- έχει συγκροτήσει δύναμη Τσετσένων μισθοφόρων προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, έθεσε όρους για να εγκαταλείψει τη χώρα.


Αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της εξουσίας, ο ανατραπείς πρόεδρος ζήτησε πρωτίστως «να σταματήσει η περιπλάνηση όλων αυτών των οπλισμένων ανθρώπων», δεύτερον να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του και τέλος να αρχίσει η διαδικασία για τη διεξαγωγή, μέσα σε τρεις μήνες, προεδρικών εκλογών. Παρά τις υποχωρήσεις, τα πνεύματα παρέμειναν οξυμένα, μία ημέρα μετά την άρση της ασυλίας του Μπακίγεφ και την προειδοποίηση της νέας ηγεσίας ότι αν δεν παραδοθεί, θα συλληφθεί. Ο Μπακίγεφ απάντησε με διαδήλωση 7.000 οπαδών του, και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύλληψής του, υποστήριξε με ειρωνεία ότι δεν ανησυχεί διότι οι δυνάμεις των αντιπάλων του «δεν είναι ικανές για κάτι τέτοιο». Ενδεχόμενη αποχώρηση του Μπακίγεφ, πάντως, αναμένεται να αποκλιμακώσει την ένταση, εάν δεν υπάρξουν στο μεταξύ άλλες ανατροπές. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί στο Μπισκέκ για διαπραγματεύσεις διότι εκεί απειλείται, ενώ κάλεσε την κ. Οτουνμπάγεβα να τον επισκεφθεί στη γενέτειρά του Τζαλαλαμπάντ, όπου, όπως ισχυρίστηκε, δεν κινδυνεύει κανείς. Το υπουργείο Εσωτερικών της νέας ηγεσίας, που δηλώνει ότι η Μόσχα είναι σημαντικός της σύμμαχος, επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν συνολικά 83 άτομα στην εξέγερση. Εκκληση για ειρηνική διευθέτηση απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.