Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Σκληρός νόμος κατά μεταναστών στην Αριζόνα



Α.Ρ.

ΦΟΙΝΙΞ. Διαδηλώσεις εναντίον του πολιτειακού νόμου που υπέγραψε στις 23 Απριλίου η κυβερνήτης της Αριζόνα, Τζαν Μπρούερ, και ο οποίος χαρακτηρίζεται ο σκληρότερος αντιμεταναστευτικός νόμος στην αμερικανική επικράτεια, αναμένονται αύριο, Πρωτομαγιά. Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει κατά πόσον ο νόμος είναι σύμφωνος προς το Σύνταγμα, ενώ οργανώσεις πολιτών ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν δικαστικά πριν τεθεί σε ισχύ.

Ο νόμος υποχρεώνει τα αστυνομικά όργανα της Αριζόνα να ελέγχουν τα χαρτιά όσων υπάρχει υποψία ότι μπορεί να μη βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Στην πράξη, όλοι οι πολίτες των οποίων το χρώμα είναι κάπως μελαψό κινδυνεύουν να μεταφερθούν στο κρατητήριο, αν δεν έχουν μαζί τους στοιχεία ταυτότητας.


Ο νόμος πέρασε κάτω από την πίεση της λευκής δεξιάς βάσης, που απείλησε το ρεπουμπλικανικό κογκρέσο και τη Ρεπουμπλικανή κυβερνήτη ότι θα υποστηρίξει άλλους υποψηφίους στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι ισπανόφωνοι, που αποτελούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Αριζόνα, αντιδρούν σθεναρά δηλώνοντας ότι ο νόμος τούς μετατρέπει αυτομάτως σε πολίτες β΄ κατηγορίας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Τζάνετ Ναπολιτάνο δήλωσε ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ ενενήντα ημέρες μετά το κλείσιμο της Βουλής της Αριζόνα για το καλοκαίρι, συνεπώς υπάρχει αρκετός χρόνος για να κριθεί αν είναι ή όχι συμβατός με το Σύνταγμα.

Οργάνωση ισπανόφωνων της Αριζόνα προσέφυγε δικαστικά, υποστηρίζοντας ότι τα ζητήματα προστασίας των συνόρων και μεταναστευτικής πολιτικής είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Παράλληλα, οι αντίπαλοι του νόμου ξεκίνησαν διαδικασία συλλογής 76.000 υπογραφών που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί ο νόμος σε δημοψήφισμα.

Το ζήτημα της Αριζόνα αποτελεί υπενθύμιση για τον Λευκό Οίκο του Μπαράκ Ομπάμα ότι εκκρεμεί εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ η υιοθέτηση ομοσπονδιακής μεταναστευτικής νομοθεσίας. Η τελευταία απόπειρα, από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, πυροδότησε έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, τόσο στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.