Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η διπλή ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

Με επικοινωνιακή επίθεση συνδύασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, την επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, που προγραμματίστηκε για τις 14 - 15 Μαΐου. Η Αγκυρα ανεβάζει όλο και ψηλότερα τον πήχη με τη συνθηματολογία περί «ιστορικής επίσκεψης που θα αποτελέσει την αρχή μίας νέας εποχής», καθώς επιχειρεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη στο επικοινωνιακό πεδίο.

Η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει πως η επίσκεψη Ερντογάν θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής Ευρωπαίων και Αμερικανών και ακολουθεί τη «συνταγή» που απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα στις σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας, πείθοντας ότι είναι έτοιμη για μεγάλα βήματα στην εξωτερική πολιτική. Ο εμπνευστής του νέου δόγματος της τουρκικής διπλωματίας Α. Νταβούτογλου αντιμετωπίζει την επικείμενη επίσκεψη ως ευκαιρία να προσθέσει ένα κομμάτι στο παζλ που δημιουργεί. Η απόφαση της Αθήνας να εστιάσει στην παρούσα φάση στα «εύκολα» ζητήματα διευκολύνει τα πράγματα, ενώ η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών και 17 υπουργών θα είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία. H προοπτική αναβάθμισης της οικονομικής συνεργασίας μοιάζει ασφαλής επιλογή, ενώ δεν είναι αμελητέα η παρουσία σημαντικών Τούρκων επιχειρηματιών που προβλέπεται να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό τους. Τα επιμέρους βήματα σε θέματα της λεγόμενης «χαμηλής πολιτικής» συμπληρώνουν την εικόνα που οικοδομούν τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.


Τα δύσκολα
Σε κάθε πρωθυπουργική επίσκεψη, ωστόσο, τίθενται εκ των πραγμάτων τα κεντρικά ζητήματα - προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται αθόρυβα για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ενα μικρό δείγμα πήραμε με την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στο δημοσιογραφικό ερώτημα πώς θα απαντήσει η Αθήνα σε ενδεχόμενο αίτημα για μετάβαση του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη: «Θα είναι μία καλή ευκαιρία να πάνε μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό», ήταν η απάντηση. Αντίστοιχα, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι δεδομένο ότι θα θέσει στο συνομιλητή του το θέμα των συνεχιζόμενων προκλήσεων στο Αιγαίο -τόσο στον αέρα με τις υπερπτήσεις σε κατοικημένα ελληνικά νησιά, όσο και στη θάλασσα με τις δήθεν «αβλαβείς διελεύσεις». Η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να ανεβάσει τους τόνους και ελπίζει πως ούτε ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επιδιώξει κάτι τέτοιο. Οσο για τις «γκρίζες ζώνες», εκφράζεται η άποψη ότι οι διερευνητικές επαφές είναι κατάλληλο πεδίο για να δοθούν απαντήσεις, εφόσον η Αγκυρα επιμένει να θέτει ζητήματα πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ενα επιπλέον θέμα, που μπορεί να εξελιχθεί σε «παγίδα», είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο με την «εκλογή» του εθνικιστή Ντερβίς Ερογλου, καθώς η παράλληλη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Αγκυρα με στόχο την ενεργοποίηση του απευθείας εμπορίου της ΕΕ με το ψευδοκράτος αναμένεται να προκαλέσει τριβές.ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ-Αgelioforos.gr

Στην Aθήνα ο T. Eρντογάν με 10 υπουργούςBαρύνουσα σημασία στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων λαμβάνει η επίσκεψη του Tούρκου πρωθυπουργού στην Aθήνα, το διήμερο 14-15 Mαΐου. H οριστικοποίηση της ημερομηνίας επίσκεψης του Tαγίπ Eρντογάν ανακοινώθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Eξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υπουργό Eξωτερικών της Tουρκίας Aχμέτ Nταβούτογλου, σε κοινή δήλωση που έκαναν στο Tαλίν της Eσθονίας, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Eξωτερικών του NATO. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η απόφαση των δύο μερών για τη σύσταση Aνώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Eλλάδας και Tουρκίας. Mάλιστα, στην 1η Σύνοδο του νεοσυσταθέντος οργάνου, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των συναντήσεων Γ. Παπανδρέου - T. Eρντογάν, θα παρευρεθούν 10 υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης οι οποίοι θα έχουν επαφές με τους Eλληνες ομολόγους τους.


Νέα εποχή
Tον Tούρκο πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στην Eλλάδα, μεταξύ άλλων οι υπουργοί Oικονομίας, Eξωτερικού Eμπορίου, Eυρωπαϊκών Yποθέσεων, Eνέργειας, Mεταφορών, Παιδείας και Περιβάλλοντος.

Για «αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών, στις διαβουλεύσεις και τη συνεργασία τους», έκανε λόγο ο Δ. Δρούτσας ενώ στη δήλωσή του ο A. Nταβούτογλου έκανε λόγο για επίσκεψη ιστορικής σημασίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που ανοίγει νέα εποχή και στην οικονομική συνεργασία. «Eίναι καλά νέα για τις δύο χώρες, για το μέλλον της περιοχής μας και για την Eυρώπη» τόνισε ο Tούρκος υπουργός Eξωτερικών.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.