Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Το χρέος, πρόβλημα εθνικής ασφάλειας




Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post


Πριν από μερικούς μήνες, ζητήθηκε από αξιωματικούς που φοιτούσαν στην Αμερικανική Σχολή Επιτελών Εθνικής Αμυνας να σχεδιάσουν μια ενιαία στρατηγική εθνικής ασφάλειας, στο πλαίσιο εργασίας για το μεταπτυχιακό τους. Η πρώτη πρόταση που περιείχε το «δόγμα» που σχεδίασαν προς την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ ήταν η εξής: «Αποκαταστήστε τη δημοσιονομική σταθερότητα». Η παραπάνω ιστορία είναι ένα μόνο παράδειγμα της συναίνεσης που διαμορφώνεται μεταξύ των ειδικών σε θέματα ασφάλειας ότι προκειμένου να διατηρήσει την ηγετική της θέση της στον κόσμο, η Αμερική πρέπει να ανατάξει την οικονομία της. Μετά μία δεκαετία πολέμων και κρίσεων άλλωστε, η χώρα έχει συσσωρεύσει τόσο πολύ χρέος που πλέον δεν θεωρείται ζήτημα μόνο οικονομικής, αλλά και εθνικής ασφάλειας.



Η αδήριτη ανάγκη να αποκατασταθεί η ευμάρεια στο εσωτερικό των ΗΠΑ και να μοιραστούν και άλλες χώρες το κόστος της επίλυσης των παγκόσμιων προβλημάτων, θα αποτελεί βασική θεματική ενότητα στο νέο «δόγμα εθνικής ασφάλειας» που δημοσιοποιεί αυτήν την εβδομάδα ο Λευκός Οίκος. «Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, χρειαζόμαστε τη βοήθεια και άλλων κρατών», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης που συμμετείχε στη σύνταξη του δόγματος. Ωστόσο, η έκκληση για συμπαράσταση είναι δύσκολο να εισακουστεί σε αυτήν τη χρονική συγκυρία. Οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους ως προς τα κατώτατα κονδύλια των αμυντικών τους προϋπολογισμών ακόμη και πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Πόσω μάλλον τώρα που αναγκάστηκαν να διαθέσουν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για τη διάσωση των μεσογειακών οικονομιών που κινδυνεύουν.

Οι προεκτάσεις της οικονομικής κρίσης στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ διαφαίνονται και από το γεγονός ότι «από τα 25 πιο χρεωμένα κράτη του κόσμου, τα 19 είναι σύμμαχοι της Αμερικής». Επομένως, η επιθυμία της Αμερικής να μοιραστεί τις ευθύνες της διατήρησης της συλλογικής ασφάλειας του πλανήτη με τους συμμάχους της βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την οικονομική τους κατάσταση.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση που διαμορφώνεται. Σε πρόσφατη ομιλία του, αναφέρθηκε στις ανησυχίες που είχε εκφράσει για το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ: «Ο Αϊζενχάουερ φοβόταν ότι το κράτος μας θα μετατραπεί σε κράτος-οχυρό, δηλαδή περιχαρακωμένο στρατιωτικά, αλλά αδύναμο οικονομικά και γι’ αυτό έλεγε ότι δεν μπορείς να έχεις ισχυρό στρατό με αδύναμη οικονομία». Ως εκ τούτου, ο Γκέιτς θεωρεί ότι οι συνεχείς αυξήσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου πρέπει να σταματήσουν.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν. Σε ομιλία του, στις 3 Μαρτίου υποστήριξε ότι «ο στρατός πρέπει να χρησιμοποιεί την ισχύ του με φειδώ και να μην υπερβάλει». Το ίδιο πρότειναν και οι αξιωματικοί της Σχολής Επιτελών Εθνικής Αμυνας, στους οποίους αναφέρθηκα στην αρχή. Το κύρος ενός κράτους στο εξωτερικό εξαρτάται από το κύρος του στο εσωτερικό, είχαν υποστηρίξει στην εργασία τους, ζητώντας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αναμόρφωση της παιδείας, στην ενεργειακή ασφάλεια και στη μείωση των ελλειμμάτων.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.