Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΕΕ και ΝΑΤΟ αναζητούν κοινό μέλλον


Του Steven Erlanger
The New York Times


Μια ασυνήθιστη προσπάθεια του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυβερνήσεων και ερευνητικών εταιρειών να ζητήσουν από την κοινή γνώμη να καταθέσει, μέσω Διαδικτύου, ιδέες για το μέλλον μιας πολιτικής ασφάλειας στη Δύση, κατέληξε σε μια σειρά προτάσεων αφενός προς το ΝΑΤΟ να αναπτύξει έναν πολιτικό βραχίονα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει τις δικές της υπηρεσίες πληροφοριών.

Η συζήτηση, με την ονομασία Online Security Jam 2010, συγκέντρωσε περίπου 3.800 ανθρώπους με ειδικότητα ή ενδιαφέρον σε διατλαντικά ζητήματα ασφαλείας από 124 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν για περισσότερες από πέντε ημέρες τον Φεβρουάριο σε διαβούλευση, υπό την καθοδήγηση αξιωματούχων και ειδικών στην Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Οι προτάσεις τους θα παρουσιαστούν λεπτομερώς ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν και της Κάθριν Άστον, της εντεταλμένης της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. προετοιμάζουν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον τους: μια νέα στρατηγική ιδέα το ΝΑΤΟ κι ένα προσχέδιο για το 2020 η Ένωση.

Το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται αυτή τη νέα στρατηγική ιδέα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου, στη Λισσαβώνα. Η νέα στρατηγική φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει την κεντρική αποστολή της Συμμαχίας και ειδικότερα την ιδέα της συλλογικής άμυνας. Παράλληλα, θα πρέπει να λάβει υπόψη τις νέες προκλήσεις της τρομοκρατίας, των διαδικτυακών επιθέσεων, της εξάπλωσης των πυρηνικών και την εμπειρία του ΝΑΤΟ από τους πολέμους στη Σερβία, το Κόσοβο και το Αφγανιστάν.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ είναι επικεφαλής μιας ομάδας ειδικών για την επεξεργασία ενός σχεδίου της νέας στρατηγικής ιδέας για λογαριασμό του κ. Ρασμούσεν, ο οποίος και θα μεταφέρει τις προτάσεις στα κράτη-μέλη προς διαβούλευση.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλεθ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2020. Οι Ευρωπαίοι αναπτύσσουν τη δική τους διπλωματική και στρατιωτική δραστηριότητα παράλληλα με εκείνη του ΝΑΤΟ και το πώς θα συνεργαστούν είναι ένα ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα. Η διαδικτυακή συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους, με τους οποίους το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. θα μπορούσαν να συνεργαστούν αποτελεσματικότερα με γνώμονα τη συλλογική ασφάλεια σ’ έναν πιο περίπλοκο, μετα-ψυχροπολεμικό κόσμο.

Μεταξύ άλλων προτείνεται, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. να αναπτύξουν αμοιβαίες συμφωνίες βοήθειας με άλλα κράτη και κυρίως τη Ρωσία, σε περίπτωση περιβαλλοντικών ή μεγάλης έκτασης τρομοκρατικών επιθέσεων. Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ακαδημίας για την εκπαίδευση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της Ε.Ε., βελτίωση της διπλωματίας ώστε να μειωθεί η απόσταση που αισθάνονται πολλοί Ευρωπαίοι από τους θεσμούς της Ένωσης, τη δημιουργία ενός καταλόγου σπάνιων φυσικών πόρων στην Ευρώπη, που θα τους προστατεύει κι ένα διεθνές ταμείο αντιμετώπισης κρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.