Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία για το ιρανικό ουράνιο



Επιφυλάξεις εκφράζουν ΕΕ, ΙΑΕΑ και Γαλλία, ενώ πιο αισιόδοξοι είναι Τουρκία και Βραζιλία.

H συμφωνία που ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα, στην Τεχεράνη και αφορά πρόγραμμα ανταλλαγής ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία, «δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες» της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, της Κάθριν Αστον.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας που έγινε σήμερα ίσως «αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», εάν οι λεπτομέρειές της επιβεβαιωθούν σωστά, αλλά «αυτό δεν απαντά σε όλες τις ανησυχίες» στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, δήλωσε ο εκπρόσωπος.


Στη Μαδρίτη, όπου συμμετέχει σε σύνοδο μεταξύ ΕΕ και Χιλής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπει δήλωσε: «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ανησυχούμε πολύ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η χώρα αυτή πρέπει να καθησυχάσει την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις προθέσεις της για το πρόγραμμά της».

Οι δυτικές χώρες υποψιάζονται ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει ατομικά όπλα υπό την συγκάλυψη ενός πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ήδη τρεις φορές επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για τις δραστηριότητές του σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου και οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει στους εταίρους τους ένα τέταρτο σχέδιο ψηφίσματος που συζητείται κεκλεισμένων των θυρών.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Τεχεράνη ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που συζητούνται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είναι πλέον αναγκαίες.

Στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέεγκμανς δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση της χώρας του εκτιμάει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας(IAEA).

Ο εκπρόσωπος είπε ότι το Βερολίνο θέλει να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συμφωνία που προβλέπει κυρίως την μεταφορά στην Τουρκία 1.200 κιλών ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου για να λάβει ως αντάλλαγμα 120 κιλά πυρηνικό καύσιμο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20%, αναγκαίο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Αντρέας Πέσκε έκανε έκκληση στο Ιράν να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΙΑΕΑ και ζήτησε «διαφάνεια» στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας δεν ρυθμίζει το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Μία λύση στο θέμα του(ερευνητικού αντιδραστήρα του Ιράν)TRR, δεν διευθετεί με κανένα τρόπο το πρόβλημα που υπάρχει από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η καρδιά του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν είναι ότι το τελευταίο συνεχίζει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού στη Νατάνζ.

Στη Βιέννη, ένας δυτικός διπλωμάτης προσκείμενος στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από τον ΟΗΕ δεν σταμάτησε να υφίσταται παρά την υπογραφή της συμφωνίας με την Βραζιλία και την Τουρκία, νωρίτερα σήμερα.

Στην Μπραζίλια, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ Ιράν, Βραζιλίας και Τουρκίας αποτελεί «μία νίκη της διπλωματίας». Λίγο νωρίτερα, στη Μαδρίτη, σύμβουλος του προέδρου της Βραζιλίας απέρριψε τις επικρίσεις του Ισραήλ το οποίο κατηγόρησε το Ιράν ότι παραπλάνησε την Βραζιλία και την Τουρκία για την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής ουρανίου με πυρηνικά καύσιμα.»Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει, αλλά είναι η πρώτη φορά που το Ιράν αποδέχεται του πυρηνικό του καύσιμο να αποστέλλεται σε τρίτη χώρα για ανταλλαγή» με εμπλουτισμένο ουράνιο, ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος.

Θετική η Αίγυπτος και η Ουκρανία


Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν με την Τουρκία και τη Βραζιλία για τον εμπλουτισμό ουρανίου, προβλέποντας όμως ταυτόχρονα ότι θα χρειαστούν νέες διαβουλεύσεις προκειμένου να απαντηθούν όσα ζητήματα βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

«Πρέπει να χαιρετίσουμε αυτό που επιτεύχθηκε από τη Βραζιλία και την Τουρκία», είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Κίεβο της Ουκρανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και κατόπιν να δούμε τι θα κάνουμε μετά», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Τουρκία, το Ιράν και η Βραζιλία για την αποστολή ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό για εμπλουτισμό είναι ένα «θετικό βήμα» προκειμένου να τερματιστεί η κρίση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Η συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών είναι ένα θετικό βήμα. Ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μια επίλυση της κρίσης μεταξύ του Ιράν και της Δύσης», είπε ο υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση, τον επόμενο χρόνο, μια διεθνούς διάσκεψης στην οποία θα συζητηθούν οι τρόποι για τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.

ΗΠΑ: Ενθαρρυντική η συμφωνία του Ιράν

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν με την Βραζιλία και την Τουρκία για τον εμπλουτισμό ουρανίου, είναι «ενθαρρυντική», αλλά η Τεχεράνη πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε η Μαρτίν Νεσίρσκι, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν κι μουν.

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.