Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ασφυκτική πίεση στην Αίγυπτο για τα νερά του Νείλου




Πέντε χώρες αμφισβητούν την κυριαρχία της

The Guardian


Οι χώρες της ανατολικής Αφρικής δίνουν μάχη για να αποτρέψουν μια κλιμακούμενη κρίση για τον έλεγχο των υδάτων του ποταμού Νείλου. Οι εννέα χώρες από τις οποίες διέρχεται ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός του κόσμου, βρίσκονται από καιρό σε σύγκρουση μεταξύ τους για την πρόσβαση στα ζωτικά υδάτινα αποθέματα του Νείλου, τα οποία η Βρετανία ως αποικιοκρατική δύναμη παραχώρησε στην Αίγυπτο με σχετική συμφωνία του 1929.

Ιστορικό δικαίωμα

Η Αίγυπτος εμμένει με ζήλο στη διατήρηση των ιστορικών δικαιωμάτων της, επί των 55,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, τα οποία αντλεί από τον ποταμό και έχει ασκήσει βέτο στο δικαίωμα των γειτονικών χωρών να χτίσουν φράγματα ή να υλοποιήσουν προγράμματα άρδευσης, τα οποία ενδέχεται να έχουν ως συνέπεια αλλαγές στη ροή των υδάτων του ποταμού. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η Κένυα έγινε η πέμπτη χώρα από τις εννέα που υπέγραψαν νέα συμφωνία, με την οποία οι άλλες χώρες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο νερό. Επί του παρόντος, η Αίγυπτος έχει δικαίωμα στο 80% του νερού ενώ το Σουδάν έχει δικαίωμα στο 11% και οι υπόλοιπες επτά χώρες μοιράζονται το υπόλοιπο 9%.

Ο πρωθυπουργός της Κένυας, Ράιλα Οντίνγκα, μετέβη στο Κάιρο για συνομιλίες στις αρχές της εβδομάδας, ενώ ο Ζοζέφ Καμπιλά, πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, αναμενόταν και αυτός στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.


Η Αίγυπτος αντέδρασε με οργή στη νέα συμφωνία με το επιχείρημα ότι η απώλεια νερού από τον ποταμό Νείλο, ο οποίος συνδέεται κατά κύριο λόγο με την Αίγυπτο, θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των 80 εκατομμυρίων Αιγυπτίων, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στις όχθες του ποταμού.

Αναλυτές από χρόνια επισημαίνουν ότι τα μειούμενα αποθέματα νερού της Αφρικής θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για την πρόκληση συγκρούσεων, ενώ οι διενέξεις για το νερό προκαλούν ήδη μεγάλες εντάσεις. Στις 14 Mαΐου, οι ηγέτες τεσσάρων χωρών της λεκάνης του Νείλου, η Αιθιοπία, η Τανζανία, η Ουγκάντα και η Ρουάντα, συγκεντρώθηκαν στην Ουγκάντα, για να υπογράψουν τη νέα συμφωνία, την οποία απέρριψαν τόσο η Αίγυπτος όσο και το Σουδάν. Η Ερυθραία δεν έχει εκφραστεί ακόμη επί της συμφωνίας, δεδομένου ότι ακόμη τη μελετά.

Η υπουργός της Κένυας για τους Υδάτινους Πόρους, η Τσάριτι Νγκίλου, υπέγραψε τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα στο Ναϊρόμπι. Το Κονγκό αναμενόταν να την υπογράψει αυτό το Σαββατοκύριακο και το Μπουρούντι πρόκειται να αποφασίσει επί του ζητήματος μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου. Κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας στο Ναϊρόμπι, η Νγκίλου απηύθυνε έκκληση στην Αίγυπτο και στο Σουδάν να προσχωρήσουν και αυτές στη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι καμία από τις δύο «δεν είχαν άλλη επιλογή». Η Νγκίλου περιέγραψε τη συμφωνία του 1929 ως ξεπερασμένη από την εποχή, ενώ πρόβαλε το επιχείρημα πως επικυρώθηκε από την Αίγυπτο και τη Βρετανία την εποχή της αποικιοκρατίας και ότι υπεγράφη από αφρικανικές χώρες οι οποίες ήταν υπό κατοχή και των οποίων η γνώμη δεν ζητήθηκε καν. Σε έντονο ύφος εκφράστηκε και ο Μέλες Ζενάουι, ο πρόεδρος της Αιθιοπίας, στηλιτεύοντας τη στάση της Αιγύπτου, η οποία απομονώνεται όλο και περισσότερο.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, όμως δεν λαμβάνει θέση επί της διαμάχης. Απηύθυνε, ωστόσο, έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τις συνομιλίες με σκοπό να φτάσουν σε φιλική διευθέτηση και να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στη λεκάνη του Νείλου.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.