Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Πολεμικό κλίμα σε Νότια, Βόρεια Κορέα



Η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγιάνγκ για τη βύθιση πλοίου

A.P.


ΣΕΟΥΛ. Οξυνση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίσημης επίσκεψης της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον σε Ιαπωνία και Κίνα, προκάλεσαν οι χθεσινές κατηγορίες της Σεούλ κατά της Βόρειας Κορέας για τη βύθιση της κορβέτας Τσεονάν του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Κορέας στις 26 Μαρτίου, που οδήγησε στον θάνατο 46 ναύτες και αποτελεί το χειρότερο ναυτικό δυστύχημα από την εποχή του Πολέμου της Κορέας. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ Μπακ δεσμεύθηκε για «άμεση δράση», μετά την κοινοποίηση του πορίσματος διεθνούς επιτροπής γύρω από τη βύθιση του Τσεονάν, που καταλήγει ότι η βύθιση οφείλεται σε τορπίλη βορειοκορεατικού υποβρυχίου. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε κατασκευασμένο το πόρισμα, προειδοποιώντας ότι κάθε πράξη αντεκδίκησης θα σημάνει πόλεμο. «Αν οι Νοτιοκορεάτες εχθροί μας προσπαθήσουν να εκδικηθούν ή εάν επιλέξουν να μας πλήξουν μέσω κυρώσεων ή να μας επιτεθούν στρατιωτικά, θα απαντήσουμε με ολοκληρωτικό πόλεμο», δήλωσε χθες ο πλοίαρχος Πακ Ιν Χο του Πολεμικού Ναυτικού της Βόρειας Κορέας.


Η διεθνής επιτροπή, αποτελούμενη από ναυπηγούς, μάχιμους αξιωματικούς και άλλους επαΐοντες, κατέληξε ότι η βύθιση του Τσεονάν οφείλεται σε μαγνητική τορπίλη, που προκάλεσε μεγάλο ρήγμα στα ύφαλα του σκάφους.

Κατά της διάρκεια χθεσινής του τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι είπε ότι η χώρα του «θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα κατά της Βόρειας Κορέας και θα υποχρεώσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να παραδεχθεί τις ανομίες του μέσα από στενή διεθνή συνεργασία». Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε χθες τη βύθιση του Τσενοάν «ατυχή», επισημαίνοντας ότι τέτοια επεισόδια ενισχύουν την απομόνωση της Πιονγιάνγκ στη διεθνή σκηνή. «Το Πολεμικό Ναυτικό της Βόρειας Κορέας δεν δημιουργήθηκε με επιθετικές βλέψεις εναντίον άλλων κρατών. Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε πρώτοι. Γιατί, λοιπόν, να βυθίσουμε ένα πλοίο όπως το Τσεονάν, που δεν μας επηρεάζει στο παραμικρό και του οποίου η βύθιση δεν μας εξυπηρετεί σε τίποτα», είπε χθες ο πλοίαρχος Πακ του Ναυτικού της Βόρειας Κορέας. Η πανίσχυρη Επιτροπή Εθνικής Αμυνας της Πιονγιάνγκ προειδοποίησε χθες το Νότο ώστε οι δυνάμεις του να μην προβούν σε προκλητικές ενέργειες στα σύνορα των δύο χωρών, καλώντας το Τόκιο και την Ουάσιγκτον να «δράσουν με σύνεση».

«Απομακρυσμένη έκρηξη»


Η μελέτη του ναυαγίου του Τσεονάν, που ανασύρθηκε από τον βυθό, έδειξε ότι το Τσεονάν βυθίστηκε ως αποτέλεσμα «απομακρυσμένης έκρηξης», που αποκλείει το ενδεχόμενο πρόσκρουσης του σκάφους σε σταθερό εμπόδιο, όπως ύφαλο ή άλλο σκάφος και την περίπτωση δυσλειτουργίας οπλικών συστημάτων του. Η έκρηξη που βύθισε το Τσεονάν, λέει η επιτροπή, σημειώθηκε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και δεν είχε άμεση επαφή με το κύτος του πλοίου. Ετσι λειτουργούν οι τορπίλες, που εκρήγνυνται σε απόσταση λίγων δεκάδων εκατοστών από τον στόχο τους, προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή. Οι ενστάσεις της Πιονγιάνγκ, όμως, βασίζονται στο γεγονός ότι τα στοιχεία της επιτροπής συνηγορούν εξίσου και στη βύθιση του Τσεονάν από ωρολογιακή μαγνητική νάρκη, που θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί στα ύφαλα σε ναύσταθμο της Νότιας Κορέας.

Τμήματα της τορπίλης που ανασύρθηκαν από τον πυθμένα, όμως, ταιριάζουν απόλυτα με τα σχέδια βορειοκορεατικής τορπίλης, την οποία η Πιονγιάνγκ πουλάει σε χώρες του εξωτερικού. «Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το Τσεονάν βυθίστηκε από βορειοκορεατική τορπίλη. Δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση», είπε χθες ο επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής Γιουν Ντουκ Γιόνγκ.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.