Κυριακή 16 Μαΐου 2010

«Χαμηλή πολιτική» υψηλών προσδοκιών


Ερντογάν και Παπανδρέου συζήτησαν τα πάντα, και δημοσίως, σε θερμό κλίμα

Της Δώρας Aντωνίου

Ηταν η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ιστορική; Ο ίδιος κάλεσε τους ιστορικούς του μέλλοντος να καταγράψουν τη βεβαιότητά του ότι θα αποτελέσει σημείο ιστορικής αναφοράς. Οσοι περίμεναν θεαματικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μάλλον απογοητεύτηκαν. Το ίδιο και εκείνοι που περίμεναν κάποια αφορμή για να επιχαίρουν ότι δεν αλλάζει τίποτα και ότι οι Τούρκοι πάντοτε θα εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να προκαλούν. Αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν η προώθηση από τις προηγούμενες ημέρες από πλευράς ελληνικής κυβερνήσεως της προοπτικής διαμόρφωσης μιας βάσης συνεργασίας σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, η οποία θα μπορούσε μελλοντικά να αποφέρει καρπούς στα δύσκολα ζητήματα των διμερών σχέσεων. Σε αυτά επιβεβαιώθηκε ότι οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες και ότι οι συγκλίσεις, εάν υπάρξουν, δεν θα έρθουν ούτε γρήγορα ούτε εύκολα. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα ζητήματα και όλες τις εκκρεμότητες στην μεταξύ τους συνάντηση. Επιδόθηκαν, όμως και σε μία δημόσια ανταλλαγή θέσεων, ενός τύπου δημόσια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να πει κανείς, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.


Το κλίμα της επίσκεψης ήταν αναμφίβολα θερμό. Το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα, μεγάλο. Δεν είναι τυχαίο ότι την παραμονή της άφιξης της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Χίλαρι Κλίντον, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εξέφρασε την ενθάρρυνσή της για βήματα προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είκοσι ένα μνημόνια

Στα απτά αποτελέσματα της επίσκεψης καταγράφονται τα 21 μνημόνια και διακηρύξεις συνεργασίας που υπεγράφησαν μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, που συμμετέχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Το ίδιο το Συμβούλιο προβάλλεται ως «όχημα» για την είσοδο στη νέα εποχή ελληνοτουρκικής συνεργασίας, ως βάση για καλλιέργεια θετικού κλίματος στα μικρά, που θα επιτρέψει, σταδιακά, η συζήτηση να μετατεθεί στα σημαντικά. Τα μνημόνια και οι διακηρύξεις αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από την εξωτερική πολιτική και την οικονομία, μέχρι την ενέργεια, τις μεταφορές, τον πολιτισμό, τη παιδεία, το περιβάλλον. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η συμφωνία για ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, με ελάχιστο αριθμό αιτημάτων επανεισδοχής τα χίλια. Η Τουρκία θα ορίσει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες το λιμάνι μέσω του οποίου θα γίνεται η επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών. Σε αντάλλαγμα, η τουρκική πλευρά εξασφάλισε άρση της βίζας για τους κατόχους των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων και την υπόσχεση για καθολική κατάργηση της βίζας για μονοήμερες επισκέψεις. Στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, ώστε η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank να μπορέσει να επεκτείνει το δίκτυο υποκαταστημάτων στη χώρα μας.

Τα δύσκολα θέματα

Κεντρικό θέμα στις συνομιλίες ήταν οι διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα, όπου φαίνεται να υπάρχει μία κατ’ αρχήν προσέγγιση σε συμφωνία για παραπομπή στη Χάγη, χωρίς, ωστόσο, να ανακοινωθεί αυτό επισήμως. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η ολοκλήρωση των διερευνητικών και η συμφωνία στο θέμα θα σημάνει αυτομάτως την άρση του casus belli. Οσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν μίλησε για αφοπλισμό των αεροσκαφών που πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, χθες, δήλωσε ότι θα προτείνει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του το ενδεχόμενο να ενημερώνουν την ελληνική πλευρά για πτήσεις στο Αιγαίο και ζήτησε να κάνει και η Ελλάδα το ίδιο. Κάλεσε δε τα Μέσα και των δύο πλευρών «να μη λειτουργούν ως... ραντάρ των ενόπλων δυνάμεων». Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε κανόνες καλής γειτονίας, λέγοντας ότι εάν τα τουρκικά μαχητικά κατέθεταν σχέδια πτήσης, δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση για διεύρυνση των συνομιλιών με συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και εκπροσώπων Ε.Ε. και ΟΗΕ. Εθεσε, επίσης, θέμα αμοιβαιότητας για το άνοιγμα των λιμένων και των αεροδρομίων της Τουρκίας, με άνοιγμα των κυπριακών λιμένων.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.