Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μόσχα – Αγκυρα: Συμφωνία για τουρκικό πυρηνικό σταθμό στα παράλια της Μικράς Ασίας.


Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού, με τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Το σχέδιο εκτιμάται ότι θα κοστίσει έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια (15,8 δισεκατομμύρια ευρώ).
Η συμφωνία, που υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης κ. Ιγκόρ Σέτσιν και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Αγκυρα, αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών για την κατασκευή και την εκμετάλλευση ενός πυρηνικού σταθμού στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου. «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη συμφωνία» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή ο κ. Σεργκέι Κιριένκο, γενικός διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom.

«Το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου φτάνει τα 18 με 20 δισεκατομμύρια δολάρια»
πρόσθεσε.


Η ρωσική εταιρεία Atomstroiexport θα αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.
Η συνεργασία για την ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης.
Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών με την τουρκική πολιτική ηγεσία που έχει την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγκυρα.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι οι συμφωνίες στο τομέα της ενέργειας και ειδικά το μνημόνιο για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία από μια ρωσική κοινοπραξία υπό τη ρωσική κρατική εταιρία Atomstroyexport.
Επιπλέον οι συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω από θέματα διμερούς εμπορίου και τουρισμού, με την κατάργηση της βίζας.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιουλ θα υπογράψουν είκοσι συμφωνίες μεταξύ των οποίων με το ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom και την πετρελαϊκή εταιρία Rosneft.
H Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος.
ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Μήπως έχουμε πληροφόρηση για τη θέση στην οποία πρόκειται να γίνει η εγκατάσταση; Θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε το Ακουγιού και τις αντιδράσεις τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.