Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Διπλασιάστηκαν οι απώλειες του ΝΑΤΟ το α΄εξάμηνο του 2010



Ο μήνας Ιούνιος ήταν ο πιο φονικός για τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ μετά τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν το 2001, με 98 στρατιώτες πλέον νεκρούς.

Η ιστοσελίδα ICasualtires.org. αναφέρει σήμερα ότι τουλάχιστον 318 στρατιώτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 στο Αφγανιστάν σε σχέση με 157 που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο του 2009.

Τέσσερις Νορβηγοί, δύο Αμερικανοί, ένας Βρετανός και τρεις στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν σε χωριστές επιθέσεις χθες Κυριακή, σύμφωνα με το στρατό.

Η αύξηση κατά 94% των απωλειών στις στρατιωτικές δυνάμεις το πρώτο τετράμηνο του 2010 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, οφείλεται στην κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και στη ευρεία χρήση βομβών τοποθετημένων στην άκρη δρόμων από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.


Συνολικά 1.883 ξένοι στρατιώτες, μεταξύ τους 1.139 Αμερικανοί και 308 Βρετανοί έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2001.

Στο Αφγανιστάν η υπ. Άμυνας της Νορβηγίας

Η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Γκρέτε Φαρέμο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στο Αφγανιστάν για να συνοδεύσει τις σορούς των τεσσάρων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν χθες σε έκρηξη βόμβας κατά τη διέλευση του θωρακισμένου οχήματος στο οποίο επέβαιναν.

«Θα συνοδεύσω τις σορούς στο δρόμο της επιστροφής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Φαρέμο που είπε πως θέλει να αναχωρήσει για το Αφγανιστάν «το συντομότερο δυνατό».

Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου τους ανάλογους κινδύνους που διατρέχει η στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν.

«Ακόμη κι αν κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη ζωή των στρατιωτών μας, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι ότι θα αποφύγουμε απώλειες όπως αυτές που είχαμε χθες (Κυριακή)», είπε.

«Ξέρουμε ότι οι νορβηγικές δυνάμεις συναντούν όλο και πιο ισχυρή αντίσταση στο Αφγανιστάν. Ξέρουμε όμως επίσης ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν εμπόδισε την αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν τη χώρα αυτή ως βάση για να προετοιμάζουν επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά ουδέποτε η Νορβηγία είχε υποστεί τόσες απώλειες ξαφνικά. Ο αριθμός των Νορβηγών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν αυξήθηκε μονομιάς από πέντε σε εννέα.

Τα θύματα, μέλη επίλεκτης μονάδας και ηλικίας 21 έως 41 ετών, επέβαιναν στο θωρακισμένο όχημα όταν κατά τη διέλευσή του εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν τοποθετημένος σε δρόμο του χωριού Αλμαρ της βόρειας επαρχίας Φαριάμπ.

Η Νορβηγία διατηρεί σχεδόν 500 άνδρες κυρίως στην Καμπούλ και στις βόρειες περιοχές.

Ο τελευταίος θάνατος Νορβηγού στρατιώτη σε επιχείρηση στο Αφγανιστάν ήταν τον Ιανουάριο, επίσης σε επίθεση με βόμβα που ήταν τοποθετημένη στην άκρη δρόμου.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.