Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ορυκτός πλούτος άνω των τριών τρισ. δολαρίων



AFP, A.P., Reuters

ΚΑΜΠΟΥΛ. Η αξία του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν ενδεχομένως να ξεπερνά τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της χώρας, Γουαχιμπντουλάχ Σαχράνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην Καμπούλ. Η εκτίμηση αυτή είναι τριπλάσια από εκείνη της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, η οποία υπολογίζει την αξία των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων σιδήρου, χαλκού, κοβαλτίου, λιθίου, νιοβίου, χρυσού και υδραργύρου που βρίσκονται στο υπέδαφος του Αφγανιστάν σε ένα τρισεκατομμύριο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σαχράνι, οι Αμερικάνοι γεωλόγοι ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους. Η συνέντευξη του Αφγανού υπουργού Ορυχείων δόθηκε λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση που θα έχουν στελέχη της κυβέρνησης της Καμπούλ με ενδιαφερόμενους επενδυτές, στο Λονδίνο, στις 25 Ιουνίου. Μάλιστα, ο κ. Σαχράνι προσέθεσε ότι πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βόρειο Αφγανιστάν είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. «Τον επόμενο χρόνο θα προκηρυχθεί η μίσθωση πεδίου εκμετάλλευσης στην επαρχία Κουντούζ», ανακοίνωσε ο υπουργός.

Από την άλλη πλευρά, η έναρξη εξορυκτικών εργασιών στις περιοχές όπου υπάρχουν διαπιστωμένα κοιτάσματα μετάλλων θα χρειαστεί αρκετά χρόνια, τόσο λόγω της αναποτελεσματικότητας και της διαφθοράς του αφγανικού κρατικού μηχανισμού, όσο και λόγω της βίας που ταλανίζει τη χώρα. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι, σύμφωνα με βάσιμες καταγγελίες, η Κινεζική Μεταλλουργική Βιομηχανία χρειάστηκε να δώσει μίζα 20 εκατομμυρίων δολαρίων στον πρώην υπουργό Ορυκτών του Αφγανιστάν, προκειμένου να της κατακυρωθεί η σύμβαση για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων χαλκού στην περιοχή Αϊνάκ. Επίσης, Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα καταλήξει στα χέρια διαπλεκόμενων κυβερνητικών παραγόντων της Καμπούλ.

Παρ’ όλα τα σημαντικά αυτά προβλήματα, η ανακάλυψη των πλούσιων κοιτασμάτων δημιουργεί ελπίδες ότι το Αφγανιστάν θα καταφέρει να ξεφύγει από το φάσμα της φτώχειας, η οποία αποτελεί και μία από τις αιτίες του εξτρεμισμού. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η χρονική συγκυρία των ανακοινώσεων για τον ορυκτό πλούτο δεν είναι τυχαία, καθώς η αφγανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για την επίτευξη εκεχειρίας. Η προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ακόμη «δόλωμα» για να προσέλθουν οι εξτρεμιστές στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών.


http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.