Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Εντείνεται η δράση των Κούρδων


Επίθεση με πέντε νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη
Τα «Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν» ανέλαβαν την ευθύνη

AFP, Reuters, A.P.


ΑΓΚΥΡΑ. Τα «Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ) ανέλαβαν την ευθύνη για τη νέα βομβιστική ενέργεια εναντίον Τούρκων στρατιωτικών, που κόστισε χθες τη ζωή σε τέσσερις αξιωματικούς και σε μία 17χρονη κόρη στρατιωτικού. Η τουρκική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επίθεση εναντίον της πολιτικής ανοιγμάτων που εφαρμόζει στο Kουρδικό και αναζητεί τους ηθικούς αυτουργούς των πληγμάτων.

Οι πέντε χθεσινοί θάνατοι στρατιωτικών, που έβγαιναν νωρίς το πρωί με λεωφορείο από κατοικίες αξιωματικών στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, ήρθαν να προστεθούν στις θανατηφόρες επιθέσεις που εξαπέλυσε το ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία το Σαββατοκύριακο. Συνολικά 50 Τούρκοι ένστολοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο νέο κύμα δράσης των Κούρδων αυτονομιστών, τους τελευταίους δύο μήνες. Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των Κούρδων από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σε διάφορες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και -για σύντομο χρονικό διάστημα το Σάββατο- στην επαρχία Ιρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ταράφ», ανώτατοι στρατιωτικοί, περιλαμβανομένου του στρατηγού Γκιουρμπούζ Καγιά, πληροφόρησαν τον πρωθυπουργό Ερντογάν ότι οι Κούρδοι αντάρτες είχαν εντοπιστεί δυόμισι ώρες πριν πραγματοποιήσουν την επιδρομή εναντίον τουρκικού φυλακίου στο Χακιάρι, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Κανείς όμως δεν κινήθηκε για να αποτρέψει την αιματηρή επίθεση.

Εδώ ξεκινούν τα σενάρια. Το απλούστερο είναι ότι οι αρμόδιοι στρατιωτικοί απλώς θεώρησαν ότι επρόκειτο για λαθρεμπόρους που κινούνταν στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας και έκαναν τα στραβά μάτια. Ομως αυτό που πιστεύουν κυβερνητικοί κύκλοι είναι ότι ενδεχομένως η επίθεση αφέθηκε να εκδηλωθεί προκειμένου να έρθει σε δύσκολη θέση ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν. Ο Ερντογάν έχει πραγματοποιήσει σειρά ανοιγμάτων προς τους Κούρδους της Τουρκίας, εξοργίζοντας την όλο και πιο ανίσχυρη κεμαλική αντιπολίτευση. Το να φανεί ότι η χορήγηση πολιτιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων προς τους Κούρδους δεν καταπραΰνει, αλλά αντίθετα οξύνει τον κουρδικό εθνικισμό, είναι βούτυρο στο ψωμί του κεμαλικού κατεστημένου.

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα εναντίον του κατεστημένου αυτού, με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που ψήφισε η Εθνοσυνέλευση η οποία αναμένει έγκριση ή απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Πρόκειται για μια κρίσιμη μάχη, που θα μειώσει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του στρατού ως πανίσχυρου πόλου εξουσίας στην Τουρκία.

Αντί, όμως, στο επίκεντρο των συζητήσεων να βρίσκεται η διαμάχη αυτή, η έξαρση της δράσης των Κούρδων αυτονομιστών οδηγεί σε εκκλήσεις για επιστροφή στην παντοκρατορία του στρατού, με την κήρυξη καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στις κουρδικές επαρχίες.

Μετέωρα τα ανοίγματα

Εν τω μεταξύ, πολλά από τα ανοίγματα του Ερντογάν προς τους Κούρδους έχουν μείνει μετέωρα. Το πιλοτικό πρόγραμμα αμνήστευσης Κούρδων ανταρτών που επέστρεψαν στην Τουρκία από το Ιράκ απέτυχε παταγωδώς, όταν πολλοί απ' αυτούς συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Τα ελεγχόμενα από τους κεμαλιστές δικαστήρια απαγόρευσαν το κυριότερο κουρδικό κόμμα κατηγορώντας το για σχέσεις με τους αντάρτες, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πραγματοποιήσει κύμα συλλήψεων επιφανών Κούρδων κατηγορούμενων για σχέσεις με το ΡΚΚ.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.