Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Κλειστοί αιθέρες της Τουρκίας για το Ισραήλ



Απαγόρευσε τη διέλευση αεροπλάνου

AFP, Reuters


ΑΓΚΥΡΑ. Την απαγόρευση της διέλευσης των αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας από τον τουρκικό εναέριο χώρο φέρεται να έχει διατάξει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. Προχθές, μάλιστα, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι δεν επετράπη η είσοδος στο τουρκικό FIR σε μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού στην Πολωνία. Η ίδια πηγή, πάντως, απέφυγε να διευκρινίσει αν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό ή αν υπάρχει επίσημη κυβερνητική απόφαση για τη μη χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου από αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.



Νωρίτερα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolia είχε μεταφέρει ανεπίσημη δήλωση του κ. Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στο Τορόντο του Καναδά, ότι το FIR της χώρας έκλεισε για τα ισραηλινά μαχητικά μετά την αιματηρή επιδρομή στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσει σε σταδιακή υποβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ εφόσον το τελευταίο δεν ζητήσει συγγνώμη για την επιδρομή και δεν αποδεχτεί τη σύσταση διεθνούς επιτροπής για τη διαλεύκανση του τραγικού περιστατικού της 1ης Ιουνίου.

«Απαιτείται ειδική άδεια για τη χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από τα πολεμικά αεροσκάφη τρίτης χώρας», δήλωσε χθες στέλεχος της κυβέρνησης Ερντογάν, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Είναι γεγονός ότι λίγες ημέρες μετά την επιδρομή στη νηοπομπή αρνηθήκαμε μια τέτοια άδεια σε αεροσκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας», αποκάλυψε ο ίδιος, ο οποίος έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα περιορισμών όσον αφορά τα επιβατικά αεροπλάνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ», επρόκειτο για μεταγωγικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν εκατό αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού. Η ισραηλινή εφημερίδα υποστηρίζει ότι τελικός προορισμός του αεροσκάφους ήταν το Αουσβιτς, όπου οι αξιωματικοί συμμετείχαν σε τελετή προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ισραηλινής δημόσιας επιτροπής για τη διαλεύκανση της επιδρομής στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, Ιακόμπ Τούρκελ, εξέφρασε χθες πρόθεση να εξετάσει τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο πρώην δικαστικός του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ αποκάλυψε ακόμα ότι εκτός του κ. Νετανιάχου προτίθεται να εξετάσει τόσο τον υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, όσο και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι εννέα Τούρκοι ακτιβιστές που επέβαιναν στο «Μάβι Μαρμαρά» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επέμβασης Ισραηλινών καταδρομέων.

Στη Λωρίδα της Γάζας, τέλος, ομάδα ενόπλων πυρπόλησε καλοκαιρινή κατασκήνωση του ΟΗΕ. H επίθεση αποτελεί έργο εξτρεμιστών, οι οποίοι θεωρούν τις κατασκηνώσεις του ΟΗΕ στην περιοχή «εστία παρακμής» διότι επιτρέπουν στα κορίτσια να αναμειγνύονται με τα αγόρια. Την επίθεση, πάντως, έσπευσε να καταδικάσει η Χαμάς.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.