Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Δημοψήφισμα στο Κιργιζιστάν παρά τα εμπόδια




Reuters, A.P., AFP


ΜΠΙΣΚΕΚ. Δύο οράματα, ένα αυστηρά εθνικιστικό και ένα πιο ανοικτό στις διάφορες εθνότητες που κατοικούν στο Κιργιζιστάν, συγκρούστηκαν αιματηρά στην κεντροασιατική χώρα την περασμένη εβδομάδα. Εμμεσος στόχος της μίνι εθνοκάθαρσης που επιχείρησαν Κιργίζιοι εναντίον Ουζμπέκων ήταν και η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, που ετοιμάζεται να παγιώσει την εξουσία της με το δημοψήφισμα της Κυριακής. Όμως, το δημοψήφισμα για την εκλογή νέας εθνοσυνέλευσης θα προχωρήσει κανονικά, παρόλο που τουλάχιστον ένα εκλογικό κέντρο, ένα σχολείο στην πόλη Ος, καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ πολλοί Κιργίζιοι ουζμπεκικής καταγωγής είδαν τις ταυτότητές τους να σκίζονται, προφανώς με στόχο να μην προσέλθουν στις κάλπες. Νέα απόπειρα αποσταθεροποίησης του δημοψηφίσματος έγινε χθες με τις απαγωγές εκλογικών αντιπροσώπων ουζμπεκικής καταγωγής.


Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση βρισκόταν χθες υπό έλεγχο και δεκάδες χιλιάδες Κιργίζιοι ουζμπεκικής καταγωγής, που είχαν καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν, επέστρεφαν στις εστίες τους. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι παρέμεναν εκτοπισμένοι. Θέατρο των συγκρούσεων, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ήταν η εύφορη κοιλάδα Φεργκάνα, σημαντικό πέρασμα του «δρόμου του μεταξιού». Ως οδός που συνέδεε από την αρχαιότητα τη Δύση με την Κίνα, είναι χωνευτήρι πολιτισμών και κατοικείται από συνονθύλευμα εθνοτήτων. Ενώ η αναλογία Ουζμπέκων στο σύνολο του πληθυσμού της Κιργιζίας δεν ξεπερνάει το 15%, στην κοιλάδα Φεργκάνα αποτελούν το 40%. Οι ταραχές χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως η «εκδίκηση του Μπακίγιεφ», του προέδρου που ανατράπηκε με αιματηρές διαδηλώσεις προ ολίγων μηνών. Ο Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, οπαδός του δόγματος «Πρώτα οι Κιργίζιοι» διατηρεί ερείσματα στα σώματα ασφαλείας και στον στρατό, μονάδες των οποίων δραστηριοποιήθηκαν στο πογκρόμ κατά των Ουζμπέκων. Δεδομένων των προσπαθειών αποσταθεροποίησης του δημοψηφίσματος, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ζήτησε την αποστολή στη χώρα διεθνούς αστυνομικής δύναμης.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.