Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΟΗΕ: Οι συγκρούσεις στο Κιργιστάν είναι «στοχευμένες και προγραμματισμένες»



Έκκληση του ΟΗΕ προς τις αρχές της χώρας να δώσουν ένα τέλος στην κλιμάκωση της βίας στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε σήμερα από τις αρχές να δώσουν ένα τέλος στην κλιμάκωση της βίας στο νότιο Κιργιστάν, σημειώνοντας ότι οι εθνοτικές συγκρούσεις είναι «ενορχηστρωμένες, στοχευμένες και προγραμματισμένες».

«Είναι σημαντικό οι αρχές να ενεργήσουν αποφασιστικά για να σταματήσουν τις συγκρούσεις που φαίνεται ότι είναι ενορχηστρωμένες, στοχευμένες και προγραμματισμένες, πριν εξαπλωθούν στο εσωτερικό του Κιργιζιστάν ή σε άλλες γειτονικές χώρες μέσω των συνόρων», προειδοποίησε η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ, σε γραπτή ανακοίνωσή της.


«Πρόκειται για μία κατάσταση πολύ επικίνδυνη, λόγω της εθνοτικής σύνθεσης στην περιοχή αυτή του Κιργιστάν, όπως και σε γειτονικές περιοχές του Ουζμπεκιστάν», πρόσθεσε η κ. Πιλάι, καλώντας παράλληλα τις αρχές να επέμβουν προκειμένου να «προστατεύσουν άτομα που κινδυνεύουν, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα όπως είναι οι μειονότητες, οι γυναίκες και τα παιδιά».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή δύο αεροσκαφών για τον επαναπατρισμό των πολιτών της από το Κιργιζιστάν, καθώς και ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι αρχές του Κιργιστάν έχουν λάβει μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών μας, αλλά θα στείλουμε δύο αεροσκάφη σήμερα (Δευτέρα) για την απομάκρυνση των υπηκόων μας από την Τζαλαλαμπάντ και την Ος», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η τουρκική πρεσβεία στο Μπισκέκ, θα παραμείνει ανοιχτή», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επιπλέον, μία αντιπροσωπεία διπλωματών καθώς και ειδικών για την ασφάλεια και τα οικονομικά θα μεταβεί σήμερα ή αύριο Τρίτη στο Κιργιστάν για να δουν πώς θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης, ανέφερε ακόμη ο κ. Νταβούτογλου.

«Θα αναλάβουμε δράση από την άποψη του διαλόγου της αντιπροσωπείας στο Κιργιστάν», σημείωσε ο τούρκος υπουργός.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος θα στείλει ένα αεροπλάνο αύριο Τρίτη το οποίο θα μεταφέρει στην Ος 15 τόνους με τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

Ο οίκος αξιολογήσεων Moody΄s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Ελλάδα από τη θέση «Α3», στη θέση «Ba1», τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.