Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Κρίνεται η ενότητα του Βελγίου



Νικητής των σημερινών εκλογών αναμένεται το NVA, που τάσσεται υπέρ της διάσπασης

Της Μαριλιας Παπαθανασιου


Ο Ζακ Μπρελ, ο πιο διάσημος καλλιτέχνης του Βελγίου, είχε εκφράσει την αγάπη για την πατρίδα του, τραγουδώντας για την «επίπεδη χώρα» του. Ο Μπρελ δεν πρόλαβε να δει το Βέλγιο να εξελίσσεται στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης. Τώρα, η «επίπεδη χώρα» βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική κρίση, την οποία είναι αμφίβολο αν οι σημερινές βουλευτικές εκλογές θα επιλύσουν. Και το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι, αν η πολιτική κρίση και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεχιστεί επί μήνες, όπως συνέβη και μετά τις εκλογές του 2007 και, επί της ουσίας, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, πώς θα μπορέσει το Βέλγιο, να βρεθεί στα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου; Οι δημοσκοπήσεις, δίνουν νικητή των σημερινών εκλογών, με ποσοστό περί το 26%, το κόμμα των Φλαμανδών - ολλανδόφωνων - εθνικιστών, NVA, που τάσσεται υπέρ της διάσπασης του Βελγίου.


Αν κερδίσει, το NVA δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με γαλλόφωνα κόμματα. Στο γλωσσικά διχασμένο Βέλγιο δεν υπάρχουν κόμματα σε εθνικό επίπεδο αλλά σε τοπικό και στις σημερινές εκλογές οι ολλανδόφωνοι ψηφίζουν μόνον μεταξύ των ολλανδόφωνων κομμάτων και αντιστοίχως οι Γαλλόφωνοι μεταξύ των γαλλόφωνων. Ο ηγέτης του NVA, Μπαρτ Ντε Βεβέρ, τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Φλάνδρας, του εύπορου βόρειου τμήματος του Βελγίου όπου ζουν οι ολλανδόφωνοι Φλαμανδοί, ζητώντας επί της ουσίας «περισσότερη ομοσπονδιοποίηση». Την ιδέα του συμμερίζονται όλα τα ολλανδόφωνα κόμματα του Βελγίου, αλλά κανένα από τα γαλλόφωνα. Οι Γαλλόφωνοι Βέλγοι ζουν κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, τη Βαλονία, λιγότερο ανεπτυγμένη οικονομικά και την πρωτεύουσα Βρυξέλλες, τη μόνη επισήμως, δίγλωσση περιοχή του Βελγίου. Η διαμάχη Φλαμανδών - Βαλόνων διαρκεί από συστάσεως του Βελγίου και πυροδοτεί μείζονες πολιτικές κρίσεις.

Ο νικητής των εκλογών του 2007, Χριστιανοδημοκράτης, Ιβ Λετέρμ, χρειάστηκε εννέα μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, γεγονός που ήγειρε ζήτημα επιβίωσης του Βελγίου ως ενιαίου κράτους. Εκτοτε, η διαμάχη που εκκινά από το γλωσσικό ζήτημα αλλά αφορά και την οικονομία, καλά κρατεί. Το Βέλγιο, ωστόσο, δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει επί μήνες «ακυβέρνητο», καθώς επείγει αφ’ ενός να επιλύσει το ζήτημα του χρέους, το ποσοστό του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ και αφ’ ετέρου να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.