Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Αγριες συγκρούσεις Κιργίζιων - Ουζμπέκων




Για ολέθρια ανθρωπιστική κρίση προειδοποιεί ο ΟΗΕ


ΟΣ. Στο χείλος μιας ολέθριας ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται το Κιργιζιστάν, όπως προειδοποίησε χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ μαίνονταν με ανεξέλεγκτη αγριότητα οι εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων, ωθώντας όλο και μεγαλύτερα κύματα προσφύγων προς το Ουζμπεκιστάν.

Ένοπλες συγκρούσεις στο Ος αναφέρθηκαν και χθες για πέμπτη ημέρα και, όπως όλα δείχνουν, οι συμμορίες των Κιργίζιων ταραχοποιών έχουν πάρει το πάνω χέρι, διώκοντας χωρίς έλεος οικογένειες Ουζμπέκων.


Τα θύματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι 180 νεκροί και 1.800 τραυματίες, αλλά εκφράζονται φόβοι για πολύ μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι μαρτυρίες από τη ζώνη του πυρός είναι τόσο τρομακτικές που δεν φαίνεται να ταιριάζουν με την κυβερνητική εκδοχή. Για «αρκετές εκατοντάδες» νεκρούς έκανε λόγο ο Ερυθρός Σταυρός.

Παρά τη σύντομη παύση των συγκρούσεων την Τρίτη κι ενώ η προσωρινή πρόεδρος Ρόζα Οτουνμπάγεβα είχε διαμηνύσει ότι η ηρεμία αποκαθίσταται, νέο κύμα βιαιοτήτων μαστίζει τη χώρα από χθες, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για βιασμούς. Τρεις σοβαρά τραυματισμένες αδελφές, ηλικίας από 16 έως 23 ετών, οι οποίες κατέφυγαν στο Ουζμπεκιστάν, φέρουν σημάδια μαζικού βιασμού και από το σοκ, όπως περιέγραψαν οι γιατροί, έχουν μείνει άλαλες. Παρότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί σαφής εικόνα για τα αίτια των συγκρούσεων, η κυρίαρχη άποψη, που υιοθετεί και ο ΟΗΕ, είναι ότι οι βιαιότητες προσχεδιάστηκαν από άτομα που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις χρόνιες εντάσεις μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων.

Απειλές ανατίναξης

Η μεταβατική κυβέρνηση καταγγέλλει ευθέως την οικογένεια του έκπτωτου προέδρου Μπακίγεφ για χρηματοδότηση των ταραχών, μόνο που αδυνατεί πλέον να ελέγξει την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατός, που αποτελείται κυρίως από Κιργίζιους, έχει παρασυρθεί στη σύγκρουση, πλήττοντας την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Ομάδα Ουζμπέκων, που έχει καταλάβει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στα περίχωρα του Ος, απειλούσε χθες να τις ανατινάξει, διαμηνύοντας ότι δεν εμπιστεύεται πλέον ούτε την κυβέρνηση ούτε τον στρατό και αξιώνει την παρέμβαση ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Η κρίση στο Κιργιζιστάν, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, απειλεί να αποσταθεροποιήσει και το Ουζμπεκιστάν, το πλέον πολυπληθές από τα πρώην σοβιετικά κράτη της κεντρικής Ασίας, πεδίο μάχης επιρροής μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Βία στο Νταγκεστάν

ΜΟΣΧΑ. Τέσσερις αστυνομικοί και πέντε ύποπτοι μαχητές σκοτώθηκαν χθες, σε ανταλλαγή πυρών στην εύφλεκτη ρωσική επαρχία του Νταγκεστάν. Το περιστατικό συνέβη καθώς δύναμη της αστυνομίας επιχείρησε να περικυκλώσει τους υπόπτους στο βόρειο Νταγκεστάν, αφού είχε λάβει πληροφορίες για το κρησφύγετό τους. Η αστυνομία άνοιξε πυρ όταν οι πέντε αρνήθηκαν να παραδοθούν. «Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τέσσερις άνδρες μας και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις», δήλωσε πηγή της Εισαγγελίας. Η επαρχία του Νταγκεστάν, γειτονική της πολύπαθης Τσετσενίας, αποτελεί και αυτή θέατρο συνεχιζόμενων βιαιοτήτων μεταξύ των Αρχών και των μαχητών που επιδιώκουν την επιβολή του ισλαμικού νόμου στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.