Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Nomad: From Islam to America



Ayaan Hirsi Ali
Nomad: From Islam to America
Simon and Schuster, 2010

Του Nicholas D. Kristoff
The New York Times Book Review

Αν υπήρχε τίτλος «Miss Παγκοσμιοποίηση», θα μπορούσε κάλλιστα να πάει στην Ayaan Hirsi Ali, τη γυναίκα από τη Σομαλία που κατέγραψε τις εμπειρίες που έζησε σε βιβλίο, με τίτλο «Άπιστη». Οι πωλήσεις του βιβλίου, από τη μέρα έκδοσης του, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Η Hirsi Ali κατάφερε να ενοχλήσει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, σε σημείο που να θέλουν να την δολοφονήσουν. Έχει προκαλέσει την οργή και την αντίδραση περισσότερων ανθρώπων και των περισσοτέρων χωρών από κάθε άλλο συγγραφέα στον κόσμο μέχρι σήμερα. Η Hirsi Ali ετοιμάζεται τώρα να έρθει σε αντιπαράθεση με ακόμη περισσότερους ανθρώπους, με ένα ακόμα βιβλίο για τα απομνημονεύματα της.


Στο «Nomad» αναφέρει ότι το Ισλάμ δημιουργεί δυσλειτουργικές οικογένειες - όπως η δική της συγγραφέως - και προσθέτει ότι οι εν λόγω οικογενειακές στρεβλώσεις αποτελούν «μια πραγματική απειλή για την ίδια τη δομή της ζωής στη Δύση». Οι Δυτικές χώρες, γράφει η Hirsi Ali, πρέπει να είναι λιγότερο ανεκτικές προς τους μετανάστες που προσπαθούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους, τα ήθη και τα έθιμα των χωρών τους στις νέες πατρίδες τους. Μπορεί να φαίνεται αλαζονικό το ότι έχει γράψει άλλο ένα βιβλίο για τα απομνημονεύματα της σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, η Hirsi Ali όμως δεν είναι τυχαία συγγραφέας. Είναι ένα αξιόλογο άτομο που έχει ζήσει πολλά πράγματα στη ζωή της, έχει αποκτήσει τεράστιες εμπειρίες και, πάνω από όλα, έχει πολλές μνήμες, η καταγραφή των οποίων είναι σημαντική, ώστε να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που έχουν περάσει ή περνούν παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που περιγράφει η συγγραφέας.

Η Hirsi Ali γεννήθηκε στη Σομαλία το 1969. Η οικογένειά της μετανάστευσε για να αποφύγει την πολιτική δίωξη. Έτσι, η συγγραφέας μεγάλωσε στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σαουδική Αραβία. Με άλλα λόγια, η Hirsi Ali συνέλεξε γλώσσες, πολιτισμούς και κουλτούρες, με τον ίδιο τρόπο που άλλα παιδιά συλλέγουν στάμπες. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής της, η Hirsi Ali υπήρξε ένθερμη υποστηρικτής του Μουσουλμανισμού. Εντούτοις, όταν ο πατέρας της έδωσε διαταγή να παντρευτεί έναν ξένο, αυτή επαναστάτησε, ντρόπιασε την οικογένεια της και το έσκασε. Σε αυτή τη φάση της ζωής της, η συγγραφέας ξεπέρασε τα όρια του ίδιου της του εαυτού. Εγκαταλείποντας το σπίτι της, εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία. Στη συνέχεια, σπούδασε πολιτικές επιστήμες - είναι πραγματικά ένα λαμπρό πνεύμα - και κατέληξε να είναι μέλος του ολλανδικού κοινοβουλίου. Η εξέλιξη της ως άνθρωπος, αλλά και ως γυναίκα που κατάγεται από μια αντροκρατούμενη χώρα, είναι, αν μη τι άλλο, αξιοσημείωτη και αξιοθαύμαστη. Και, εάν η ταχεία μετατροπή ενός φοβισμένου και κατατρεγμένου κοριτσιού από τη Σομαλία σε μια δυναμική γυναίκα - μέλος του κοινοβουλίου φαντάζει σπάνιο γεγονός, αυτό είναι μόνο η αρχή. Η κριτική που άσκησε στο Ισλάμ οδήγησε σε πολλές απειλές κατά της ζωής της, ενώ η παραμονή της στην Ολλανδία απειλήθηκε ουκ ολίγες φορές από πολιτικούς αξιωματούχους της χώρας, με αποτέλεσμα να μετακομίσει στις ΗΠΑ, όπου βρήκε ένα νέο καταφύγιο. Ακόμη και σήμερα, η Hirsi Ali δεν μπορεί να διακινείται ελεύθερα, καθώς φοβάται για τη ζωή της και χρειάζεται σωματοφύλακες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ίδια προκάλεσε πολλές αναταραχές στο Ισλάμ με τα κείμενα που δημοσίευσε κατά καιρούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.