Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

O υιός Μπακίγεφ χρηματοδότησε το αιματοκύλισμα




Κατηγορείται ότι έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια σε συμμορίες στο Κιργιζιστάν


ΜΠΙΣΚΕΚ. Στον γνωστό για τη γοητεία και τα πλούτη του Μαξίμ Μπακίγεφ, υιό του έκπτωτου προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, αποδίδει η νέα μεταβατική ηγεσία του Κιργιζιστάν την ευθύνη για το τελευταίο αιματοκύλισμα στη χώρα, που ξέσπασε με τη μορφή εθνικών συγκρούσεων την περασμένη Παρασκευή και έχει πυροδοτήσει δραματική έξοδο προσφύγων προς το Ουζμπεκιστάν. Δύο μήνες μετά τη λαϊκή εξέγερση του Απριλίου και την ανατροπή του πατέρα του, ο κατηγορούμενος για διαφθορά και χρηματοδότηση των ταραχών Μαξίμ –αποκαλούμενος και «πρίγκιπας»– συνελήφθη στη Βρετανία, όπου μετέβη με ιδιωτικό αεροπλάνο για να ζητήσει πολιτικό άσυλο...


Δημοψήφισμα

Παρά την είδηση της σύλληψής του, η κατάσταση στη χώρα παραμένει εκρηκτική και απαιτεί, σύμφωνα με τις εκκλήσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, την άμεση προώθηση συνταγματικής μεταρρύθμισης και τη διεξαγωγή εκλογών. Η πρόεδρος Οτουνμπάγεβα δεσμεύτηκε, χθες, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στις 27 Ιουνίου.

Τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ Κιργίζιων και Ουζμπέκων επισήμαναν ο Ερυθρός Σταυρός και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μιλώντας για «εθνική ωρολογιακή βόμβα», ενώ εκτιμούν ότι τουλάχιστον 275.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μέσα σε πέντε μέρες. Εκατοντάδες απελπισμένοι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στο νοτιοδυτικό Κιργιζιστάν, αφού οι Αρχές της Τασκένδης έκλεισαν τα ουζμπεκικά σύνορα όπου συνέρρεε πλήθος κόσμου υπό το κράτος πανικού. Η είσοδος στη γειτονική χώρα επετράπη χθες μόνο σε τραυματίες. Η δραματική αύξηση των προσφύγων αποδίδεται στις συνεχιζόμενες επιθέσεις ενόπλων συμμοριών εναντίον σπιτιών, όπου οι δράστες πυροβολούν αδιακρίτως κατά των ενοίκων. Οι νεκροί, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, είναι τουλάχιστον 176 και οι τραυματίες εκατοντάδες.

Οι συγκρούσεις άρχισαν από τη νότια πόλη Ος, έως πρότινος προπύργιο του πρεσβύτερου Μπακίγεφ, όταν συμμορίες ένοπλων Κιργίζιων άρχισαν να πυρπολούν σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα και να επιτίθενται εναντίον οικογενειών Ουζμπέκων. Όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, Αλμαζμπέκ Ατανμπάγεφ, οι συμμορίες πληρώθηκαν από τον ίδιον τον Μαξίμ Μπακίγεφ, λαμβάνοντας συνολικά το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για να αιματοκυλίσουν τη χώρα. «Ο εγκέφαλος των ταραχών είναι ο γιος του πρώην προέδρου, Μαξίμ, ο οποίος άρχισε να τις χρηματοδοτεί από τον Απρίλιο», δήλωσε ο κ. Ατανμπάγεφ. Ο Μαξίμ, 32 ετών, ο οποίος κατείχε ποικίλα σημαντικά αξιώματα στη διάρκεια της διακυβέρνησης του πατέρα του, εικάζεται επίσης ότι μετέφερε σε ιδιωτικούς του λογαριασμούς 35 εκατ. δολάρια από ρωσικό δάνειο ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Άνθρωποι του περιβάλλοντός του περιέγραψαν στην εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβδα» ότι λατρεύει την πολυτέλεια, τα ακριβά ελβετικά ρολόγια και τα ψηλόλιγνα μοντέλα, ορισμένα από τα οποία λένε ότι υπέκυψαν στη γοητεία του, προτού ο Μαξίμ νυμφευτεί τελικά την κόρη του πρώην δημάρχου του Μπισκέκ. Σύμφωνα με δηλώσεις Κιργίζιων αξιωματούχων, συνελήφθη τη Δευτέρα μόλις πάτησε το πόδι του σε βρετανικό έδαφος, αφού καταζητείτο από την Ιντερπόλ. Η οικογένειά του αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στις τελευταίες ταραχές, ενώ οι Αρχές του Μπισκέκ δηλώνουν ότι θα παλέψουν για την έκδοσή του.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.