Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Έκκληση ΕΕ στο Ισραήλ για παράταση της διακοπής του εποκισμού


Η ΕΕ κάλεσε το Ισραήλ να επεκτείνει την ισχύ του μορατόριουμ που προβλέπει προσωρινή διακοπή του εποικισμού.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να επεκτείνει το μορατόριο για τον εποικισμό «που είναι παράνομος με βάση το διεθνές δίκαιο» και του οποίου η ισχύς εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου, διότι μπορεί να τορπιλίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει ότι ο εποικισμός είναι παράνομος με βάση το διεθνές δίκαιο και καλεί για την επέκταση του μορατόριου που έχει αποφασίσει το Ισραήλ», σύμφωνα με κείμενο που υιοθέτησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.

Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε την επαύριον της συνάντησης στην Ιερουσαλήμ μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στη διάρκεια της οποίας ο κ. Αμπάς απείλησε ότι θα σταματήσουν οι συνομιλίες εάν συνεχιστεί από το Ισραήλ η πολιτική των εποικισμών.

Η ΕΕ επανέλαβε τέλος την έκκλησή της «για πλήρη διακοπή κάθε μορφής βίας, κυρίως την εξαπόλυση ρουκετών και τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Είναι εντελώς απαραίτητο οι ενεχόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από πράξεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των διαπραγματεύσεων», ανέφερε η ΕΕ.

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.