Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Βραχονησίδα βάζει φωτιά στη διένεξη Κίνας - Ιαπωνίας




Η σύλληψη καπετάνιου αλιευτικού ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στο Πεκίνο

The Economist


Τα αγριοκάτσικα που ζουν σε μιαν ακατοίκητη βραχονησίδα στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας αγνοούν πλήρως τη διπλωματική καταιγίδα, που έχει ξεσπάσει για τον τόπο τους, από τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν οι ιαπωνικές αρχές συνέλαβαν το πλήρωμα ενός κινεζικού αλιευτικού.

Η βραχονησίδα αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου συμπλέγματος, υπό τον έλεγχο των Ιαπώνων, οι οποίοι τα ονομάζουν Νησιά Σενκάκου, αλλά τα διεκδικεί και η Κίνα, η οποία τα ονομάζει Ντιαογιού. Αν και δεν είναι κατοικήσιμα και οι δυο χώρες τα θεωρούν σημαντικά, αν μη τι άλλο, ως καταγραφή για ευρύτερες εδαφικές διεκδικήσεις, σε μια θάλασσα πλούσια σε πετρέλαιο. Κατά περιόδους, υπήρξαν και στο παρελθόν εντάσεις με αφορμή τα νησιά, οι οποίες περιελάμβαναν προσπάθειες εθνικιστών να μείνουν εκεί, ή όπως τον Δεκέμβριο του 2008 η προσέγγισή τους από κινεζικά ωκεανογραφικά πλοία. Ωστόσο, η σύλληψη του καπετάνιου του αλιευτικού (το υπόλοιπο πλήρωμα απελευθερώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου) προκάλεσε συναισθηματική φόρτιση στην Κίνα.

Ο συλληφθείς καπετάνιος για τον οποίο τελικά η Εισαγγελία της Οκινάουα αποφάσισε την απελευθέρωσή του, κατηγορείτο ότι εμβόλισε ένα, αν όχι δύο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, που προσπαθούσαν να απομακρύνουν το σκάφος του. Οπως ισχυρίστηκε Ιάπωνας αξιωματούχος, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κινεζική κυβέρνηση ενθάρρυνε τους αλιείς να συμπεριφερθούν προκλητικά και είπε ότι ο καπετάνιος μπορεί να ήταν μεθυσμένος. Η Κίνα χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ιαπωνίας «γελοίες, παράνομες και άκυρες» και απαίτησε την άνευ όρων απελευθέρωση του αλιέως.

Μόλις ένα μήνα, στη θέση του, ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Κίνα, Ουιτσίρο Νιουά, έγινε αποδέκτης έξι αυστηρών επιπλήξεων από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και η Κίνα ακύρωσε προγραμματισμένο γύρο συνομιλιών με την Ιαπωνία. Επειτα από έντονη διαμάχη για τα θαλάσσια όρια, οι δύο χώρες συμφώνησαν το 2008 να μετατρέψουν τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας σε «θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας» και να εκμεταλλευθούν από κοινού τα αποθέματα. Αυτή η συμφωνία φαίνεται ότι κινδυνεύει.

Πιο επιθετικές


Το περιστατικό μπορεί να είναι μεμονωμένο, διατείνεται Ιάπωνας αξιωματούχος, αλλά καταδεικνύει ότι οι προσπάθειες της Κίνας να διασφαλίσει τα θαλάσσια συμφέροντά της έγιναν προσφάτως πιο «επιθετικές και αλαζονικές» (μια άποψη, που αντιμετωπίζεται με συμπάθεια στην Ουάσιγκτον και άλλες χώρες της Ασίας). Σε έγγραφο του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι τον Μάρτιο, έξι κινεζικά σκάφη, περιλαμβανομένου ενός αντιτορπιλικού, πέρασαν από τα ιαπωνικά ύδατα στην πορεία τους για τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ενα μήνα αργότερα, δέκα πλοία, περιλαμβανομένων αντιτορπιλικών και υποβρυχίων, ακολούθησαν την ίδια πορεία, πριν αρχίσουν τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων κοντά στην ιαπωνική νήσο Οκινοτόρι. Κινεζικά ελικόπτερα πετούσαν πολύ κοντά στα ιαπωνικά αντιτορπιλικά, που παρακολουθούσαν τα σκάφη.

Ελεύθερος τελικά ο Κινέζος αλιέας


Υπό το βάρος των πιέσεων του Πεκίνου και μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ ότι «θα εκπληρώσουν τις συμμαχικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει» έναντι της Ιαπωνίας, η εισαγγελία της Οκινάουα αποφάσισε να απελευθερώσει τον καπετάνιο κινεζικού αλιευτικού, ο οποίος συνελήφθη, προ δύο εβδομάδων, στα αμφισβητούμενα μεταξύ των δύο χωρών ύδατα της Νότιας Κίνας. Παρά τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις Τόκιο - Πεκίνου, η ένταση παραμένει, καθώς η Κίνα ανακρίνει τέσσερις Ιάπωνες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εισήλθαν παράνομα σε στρατιωτική ζώνη και βιντεοσκοπούσαν στρατιωτικούς στόχους. Πάντως, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου διέψευσε δημοσιεύματα ότι το Πεκίνο εμποδίζει τις εξαγωγές σπανίων γαιών στο Τόκιο, απαραίτητων για την κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.