Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Συναγερμός στη Γαλλία, βολές στην κυβέρνηση



Κριτική για τα έκτακτα μέτρα κατά τρομοκρατικής απειλής


Βολές δέχεται η γαλλική κυβέρνηση, με αφορμή τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν προς αντιμετώπιση τρομοκρατικής απειλής. Για διόγκωση καταστάσεων και χρήση της τρομοκρατικής απειλής με σκοπό τον αντιπερισπασμό της κοινής γνώμης από το οικονομικό σκάνδαλο που ταλανίζει τον Γάλλο υπουργό Εργασίας, από την υπόθεση των απελάσεων των Ρομά και τη μήνυση κατ’ αγνώστου για παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, που κατέθεσε η «Monde», κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση του UMP. Επικριτικοί όμως εμφανίστηκαν ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρώην ΥΠΕΞ και εσωτερικός αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί και ο Αξέλ Πονιατοφσκί, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.


Ο κ. ντε Βιλπέν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «στρατηγική έντασης», χαρακτήρισε την επικοινωνιακή της πολιτική «αδέξια και ενίοτε κυνική» και την κάλεσε να δράσει αντί να ενσπείρει τον πανικό σε ολόκληρη τη χώρα. Να επιδείξει μετριοπάθεια και να θέσει τέρμα στις δημόσιες ανακοινώσεις που τρομάζουν κάλεσε την κυβέρνηση και ο κ. Πονιατοφσκί.

Παραμένει βεβαίως προς απόδειξη εάν πρόκειται για αντιπερισπασμό ή όντως υφίσταται κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Νικολά Σαρκοζί διέκοψε την παραμονή του στη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και επέστρεψε στο Παρίσι λόγω της απαγωγής Γάλλων εργαζόμενων στον Νίγηρα από την Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ.

Πέραν αυτού σε κατάσταση συναγερμού στο κόκκινο, έχει τεθεί η Γαλλία, ύστερα από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών περί ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με πιθανό δράστη γυναίκα βομβιστή αυτοκτονίας.

Οπως αποκάλυψε προχθές αξιωματούχος της γαλλικής αντιτρομοκρατίας, οι Αρχές είχαν λάβει έκτακτα μέτρα από την περασμένη Πέμπτη, αφού είχε προηγηθεί πλαστή προειδοποίηση για την τοποθέτηση βόμβας στον πύργο του Αϊφελ στις 14 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή ένοπλοι φρουροί ανέλαβαν την προστασία του μετριοπαθούς Αλγερινού επιτρόπου του Μεγάλου Τεμένους στο Παρίσι, Νταλίλ Μπουμπακέρ, ύστερα από απειλή εις βάρος του. Τέλος, τη Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ τόνισε ότι η τρομοκρατική απειλή είναι αληθινή.

Η κατάσταση συναγερμού δεν αναχαίτισε πάντως το «σφυροκόπημα» κατά Σαρκοζί. Χθες, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν και αυτοί μήνυση από κοινού με τη «Mοnde» για παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Η εφημερίδα κατηγορεί το γραφείο του προέδρου ότι ανέθεσε στις μυστικές υπηρεσίες να εντοπίσουν την πηγή δημοσιογράφου της, που ερευνούσε την υπόθεση Λορεάλ, πράγμα που το προεδρικό γραφείο διαψεύδει.
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.