Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Σύμμαχος των ΗΠΑ δηλώνει η Βρετανία



Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να γίνουν περικοπές στις αμυντικές δαπάνες στη χώρα του, αυτή θα παραμείνει μια στενή, ισχυρή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Βρετανίας, η οποία εξελέγη τον Μάιο, πραγματοποιεί μια στρατηγική επανεξέταση της άμυνας, σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα ρεκόρ της Βρετανίας και να αναδιαρθρώσει τις ένοπλες δυνάμεις.

«Παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες προσαρμογές και αλλαγές και χωρίς αμφιβολία μειώσεις, νομίζω ότι η Αμερική μπορεί να είναι σίγουρη ότι εμείς θα παραμείνουμε ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος που έχει την ικανότητα να καταφέρει ένα πολύ σημαντικό πλήγμα», δήλωσε ο Χέιγκ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Η Βρετανία είναι πιθανόν να παραγγείλει λιγότερα αεροσκάφη από ότι αρχικά είχε σχεδιάσει και θα κρατήσει τουλάχιστον ένα από τα δύο προτεινόμενα αεροπλανοφόρα, αλλά ο αριθμός των στρατευμάτων θα φέρει το κύριο βάρος των περικοπών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερ πηγή του τομέα της άμυνας.

Ο Χέιγκ δήλωσε ότι στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας έχουν δεσμευτεί πόροι ύψους 38 δισεκατομμυρίων λιρών για την επόμενη δεκαετία.

«Πρέπει λοιπόν να λάβουμε ορισμένες επείγουσες αποφάσεις. Υπάρχουν πλοία και αεροσκάφη που πρόκειται να κατασκευαστούν ή να αγοραστούν για τα οποία τα χρήματα δεν υπάρχουν ούτε ποτέ υπήρξαν στην πραγματικότητα», είπε. «Οτιδήποτε κάνουμε για αυτό (με την αναθεώρηση του τομέα της άμυνας), η Βρετανία θα διατηρήσει ένα παγκόσμιο ρόλο, και θα είναι βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Χέιγκ, δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει «μια ανεξάρτητη πυρηνική αποτρεπτική δύναμη, εκτεταμένες υπηρεσίες πληροφοριών και ένοπλες δυνάμεις που μπορούν να εγκατασταθούν σε άλλα μέρη του κόσμου».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.