Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Στάση αναμονής από τον Αμπάς




Εληξε το μορατόριουμ για το πάγωμα των εβραϊκών εποικισμών
Οι εκσκαφείς πήραν θέση

Α.P., Reuters, AFP


ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Από μια κλωστή κρέμεται η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, καθώς το μορατόριουμ στην οικοδομική ανάπτυξη των εβραϊκών εποικισμών έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι πρώτες ισραηλινές μπουλντόζες κινούνταν ήδη από νωρίς χθες το πρωί στους δρόμους της Δυτικής Οχθης.

«Παράθυρο» Αμπάς


Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος τις περασμένες εβδομάδες απειλούσε με αποχώρηση από τις απευθείας διαπραγματεύσεις σε περίπτωση μη επέκτασης του μορατόριουμ, κάλεσε μεν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να συμβάλει στη δημιουργία της «κατάλληλης ατμόσφαιρας» για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας «παγώνοντας» την εποικιστική ανάπτυξη, πλην όμως, δεν έδειξε διάθεση να βάλει από τώρα ταφόπλακα στις συνομιλίες. Σύμφωνα δε με πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, ο κ. Αμπάς δεν προτίθεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις πριν από τις 4 Οκτωβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνάντησή του με την ηγεσία του Αραβικού Συνδέσμου.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ενώ οι Εβραίοι έποικοι υποδέχτηκαν πανηγυρικά τη λήξη του μορατόριουμ, ο κ. Νετανιάχου απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής να μην αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Σας καλώ να συνεχίσουμε τις ωφέλιμες και ειλικρινείς μας συνομιλίες που ξεκινήσαμε στις αρχές του μήνα με στόχο την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο λαών μας», τόνισε ο κ. Νετανιάχου. «Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρέπει να διατάξει το πάγωμα της ανάπτυξης στους εποικισμούς προκειμένου να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών», απάντησε ο κ. Αμπάς από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Λίγες ώρες αργότερα κι ενώ οι Εβραίοι έποικοι υποδέχονταν με ενθουσιασμό εκσκαφείς και μπετονιέρες σε επτά, τουλάχιστον, εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, ο ανώτατος σύμβουλος του κ. Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, άφηνε μια χαραμάδα ελπίδας στο διπλωματικό επιτελείο του Λευκού Οίκου. «Δεν θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από πλευράς της Παλαιστινιακής Αρχής μέχρι τις 4 Οκτωβρίου», σημείωσε ο κ. Ρουντέινα. «Είμαστε σε διαρκή επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση και είναι γεγονός ότι οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου για τη διάσωση των διαπραγματεύσεων συνεχίζονται», συνέχισε ο ίδιος. «Εμείς, πάντως, αναμένουμε την τελική θέση της ισραηλινής κυβέρνησης προκειμένου να δώσουμε την επίσημη απάντησή μας», κατέληξε ο κ. Ρουντέινα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πι Τζέι Κρόουλι, αποκάλυψε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, επικοινώνησε τηλεφωνικώς προχθές δύο φορές με τον κ. Νετανιάχου. «Η στάση μας όσον αφορά τα οικοδομικά έργα στους εποικισμούς δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο κ. Κρόουλι. «Προς το παρόν, όμως, συνεχίζουμε τις επαφές με τις δύο κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στο μέλλον των απευθείας διαπραγματεύσεων, η Χαμάς άφηνε χθες να διαρρεύσει ότι οι πιθανότητες επίτευξης της εθνικής συμφιλίωσης είναι αυξημένες. «Εχουν γίνει σοβαρά βήματα στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης με τη Φατάχ και πλέον απομένει η διευθέτηση ζητημάτων ελάσσονος σημασίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας», αποκάλυψε ο εξόριστος στη Συρία πολιτικός ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάαλ.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.