Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Νετανιάχου ζητεί απελευθέρωση Πόλαρντ



The Guardian

Την απελευθέρωση του καταδικασθέντος σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ του εβραϊκού κράτους, Τζόναθαν Πόλαρντ, φέρεται να επιδιώκει ως αντάλλαγμα από τους Αμερικανούς για την επέκταση του μορατόριουμ στους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με την ισραηλινή ραδιοφωνία, συνεργάτες του κ. Νετανιάχου έριξαν πρόσφατα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Αμερικανούς την ιδέα της απελευθέρωσης του Πόλαρντ, υποστηρίζοντας ότι έτσι ο Ισραηλινός ηγέτης θα μπορέσει να μετριάσει το πολιτικό κόστος της επέκτασης του μορατόριουμ στην ανάπτυξη των εποικισμών. Την πρόταση επιβεβαίωσαν, εμμέσως πλην σαφώς, ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι απέφυγαν να αποκαλύψουν την απάντηση των ΗΠΑ.

Το μορατόριουμ λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και η Παλαιστινιακή Αρχή έχει καταστήσει σαφές ότι θα αποχωρήσει από τις απευθείας διαπραγματεύσεις σε περίπτωση επανέναρξης οικοδομικής δραστηριότητας στους εποικισμούς. Ο κ. Νετανιάχου έχει και στο παρελθόν αποπειραθεί να συνδέσει το ζήτημα του Αμερικανοεβραίου κατασκόπου με την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Το 1998 φέρεται να είχε διαμηνύσει στον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, ότι επιθυμεί τη χορήγηση χάριτος στον Πόλαρντ σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τον Γιασέρ Αραφάτ είχαν αίσιο τέλος. Θεωρείται δεδομένο ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ θα αντιδράσουν έντονα στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης του Πόλαρντ και ως εκ τούτου οι πιθανότητες επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας είναι μηδαμινές. Ο πρώην αναλυτής της υπηρεσίας πληροφοριών του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ καταδικάστηκε το 1987.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.