Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Γρίφος ο διάδοχος του Κιμ Γιονγκ Ιλ




Αγνωστη ακόμα και η ηλικία του νεαρού που θα κληρονομήσει την εξουσία στη Βόρειο Κορέα

The New York Times


Την περασμένη Τρίτη, η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι το κυβερνών Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα πρόκειται να συγκαλέσει μεγάλο συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα. Θα είναι το πρώτο συνέδριο μετά 30 χρόνια και αυτό που θα ορίσει τον νεότερο γιο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, του ηγέτη της χώρας, ως τον νέο ισχυρό άνδρα της Βορείου Κορέας. Το συνέδριο πρόκειται να γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στην Πιονγιάνγκ. «Δεν είναι πάντως 100% βέβαιο, διότι η Βόρειος Κορέα είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα, αλλά νομίζω ότι είναι 99% πιθανό ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα οριστεί διάδοχος του πατέρα του», λέει ο Αντρέι Λανκόφ, ειδικός επί θεμάτων των Βορείου Κορέας στο Πανεπιστήμιο Κοοκμίν της Σεούλ. «Θα τον παρουσιάσουν στο κόμμα και στον λαό ως τον νέο ιδιοφυή ηγέτη, ως τον ανατέλλοντα αστέρα του 21ου αιώνα».

Η Βόρειος Κορέα είχε ανακοινώσει ότι το συνέδριο του κόμματος επρόκειτο να διεξαχθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Πολιτικοί αναλυτές στη Νότιο Κορέα ανέπτυξαν διαφορετικές θεωρίες για να εξηγήσουν γιατί ανεβλήθη. Η αναβολή του συνεδρίου έγινε αφορμή να ξαναφουντώσουν οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό το 2008 και του οποίου η όψη δεν είναι καλή, όπως δείχνουν οι επίσημες φωτογραφίες.


Ορισμένοι αναλυτές διατύπωσαν την άποψη πως οι πρόσφατες πλημμύρες στη Βόρειο Κορέα είχαν συνέπεια να αναβληθεί το συνέδριο, διότι ήταν πολύ δύσκολο να ταξιδέψουν οι σύνεδροι στην Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ελίτ σχετικά με τη συνέχιση της δυναστείας –από τον παππού στον πατέρα, και τον γιο– στην ηγεσία της χώρας.

Ο Λανκόφ και άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να αναλάβει μια θέση στο πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βορείου Κορέας και ίσως κάποιο ανώτερο κυβερνητικό αξίωμα, παρότι δεν αναμένουν ότι ο νεαρός μπορεί να τεθεί επικεφαλής της πανίσχυρης Εθνικής Επιτροπής Αμυνας της χώρας. Δεν περιμένουν επίσης ούτε παρελάσεις ούτε δημόσιες συγκεντρώσεις προς τιμήν του Κιμ Γιονγκ Ουν, παρότι το επίσημο πορτρέτο του ενδέχεται να αναρτηθεί σύντομα σε καταστήματα, γραφεία, δημόσια κτίρια και κατοικίες στη Βόρειο Κορέα.

Αλλοι αναλυτές, πάντως, είναι πιο επιφυλακτικοί για τις προοπτικές του Κιμ Γιονγκ Ουν και υποστηρίζουν ότι στο συνέδριο είναι πιθανό να αναδειχτεί μια ηγετική ομάδα που θα βοηθήσει τον νεαρό να εδραιώσει την ισχύ του και να διευρύνει την πολιτική του βάση, προτού κληρονομήσει την εξουσία. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ παρουσιάστηκε στον βορειοκορεατικό λαό και στον υπόλοιπο κόσμο στο τελευταίο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βορείου Κορέας το 1980. Το 1994 διαδέχτηκε στην εξουσία τον πατέρα του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της χώρας, μετά τον θάνατο του τελευταίου. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει ένας γρίφος. «Δεν ξέρει και πολλά πράγματα», υποστηρίζει ο Λανκόφ. Υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες του νεαρού και ακόμη και η ακριβής του ηλικία του δεν είναι γνωστή, είναι μεταξύ 27 και 28 ετών...

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.