Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Χαλάρωσε ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας


Σήμερα εισάγονται εκεί μέσω Ερέζ οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Το Ισραήλ επέτρεψε να εισαχθούν οχήματα ιδιωτικής χρήσης στη Λωρίδα της Γάζας, πρώτη φορά μετά από το 2007, οπότε η Χαμάς απέκτησε εκεί τον πλήρη έλεγχο, αναφέρεται σε ένα σημερινό επίσημο ισραηλινό ανακοινωθέν.

Αργότερα σήμερα Δευτέρα, αυτά τα οχήματα θα περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος στο Ερέζ, όμως ο αριθμός τους δεν αναφέρθηκε στο ανωτέρω ανακοινωθέν.

Το Ισραήλ 'πιέζεται' από τη διεθνή κοινότητα να 'χαλαρώσει' τον αποκλεισμό του στη Λωρίδα της Γάζας, που ισχύει από το μέσον του 2006, αποδεχόμενο να εισάγονται στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον κάποια «είδη για χρήση πολιτική» .


Οι πιέσεις αυτές εντάθηκαν πολύ, αφότου την 31η Μαΐου από μία ισραηλινή φονική καταδρομή με στόχο τα πλοία στολίσκου διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι...

Έκτοτε, το Ισραήλ επέτρεψε να εισαχθούν στη Γάζα πολλά οικοδομικά υλικά, κάτι που χαιρέτισαν και η διεθνής κοινότητα και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι σχέσεις Ισραήλ Χαμάς είναι πολύ δύσκολες και λόγω της απαγωγής του δεκανέα των τεθωρακισμένων Γιλάντ Σαλίτ, αλλά και της μετά απ’ αυτήν την απαγωγή απόκτησης του πλήρους ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας, από την Χαμάς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.