Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Obama’s Wars



Bob Woodward
Obama’s Wars
Simon and Schuster, 2010

Του Peter Baker
The New York Times Book Review



Μερικοί από τους πιο στενούς συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα και μέλη της Εθνικής Ομάδας Ασφαλείας αμφισβητούν το κατά πόσο μπορεί να πετύχει η στρατηγική που ακολουθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και, τους τελευταίους 20 μήνες, αναλώνονται σε μεταξύ τους διαπληκτισμούς αναφορικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Όλα τα πιο πάνω αναφέρονται και περιγράφονται με λεπτομέρεια στο βιβλίο «Obama’s Wars» του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ.

Το βιβλίο απεικονίζει μια διοίκηση βαθύτατα διχασμένη για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Η απόφαση του Ομπάμα να τριπλασιάσει τα στρατεύματα, προκάλεσε την υποψία ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επηρεάζεται από στρατιωτικούς κύκλους. Πάντως, ο σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και ο απεσταλμένος του στο Αφγανιστάν παρουσιάζονται στο βιβλίο ως απαισιόδοξοι, σε ό,τι αφορά την στρατηγική της χώρας. Εν ολίγοις, σύμφωνα με τον συγγραφέα, θεωρούν ότι η στρατηγική του Ομπάμα δεν είναι λειτουργική και δεν πρόκειται να πετύχει το σκοπό της.


Ο Πρόεδρος Ομπάμα κατέληξε από την αρχή στο συμπέρασμα ότι μέσα σε διάστημα δύο ετών πρέπει να βρεθεί μία λύση, προτού κλιμακωθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν και βγει εκτός ελέγχου, σύμφωνα πάντοτε με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο. «Επιθυμώ στρατηγική εξόδου», είπε σε μια συνεδρία για το θέμα ο Ομπάμα. Σε μυστική συνάντηση που είχαν, ο Ομπάμα είπε στον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν πως πρέπει να προχωρήσει με μια εναλλακτική στρατηγική και να αντιταχθεί στη συσσώρευση στρατευμάτων και, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος αρχικά απέρριπτε μια τέτοια σκέψη, τελικά έθεσε χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των στρατευμάτων, διότι, όπως είπε, «δεν μπορώ να χάσω ολόκληρο το Δημοκρατικό κόμμα».

Ο Μπάιντεν, όμως, φαίνεται πως δεν είναι ο μόνος που διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με την αμερικανική στρατηγική. Ο αντισυνταγματάρχης Ντάγκλας, σύμβουλος του Προέδρου για το Αφγανιστάν, εμφανίζεται προβληματισμένος, θεωρώντας ότι οι αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα, δεν είναι ορθές. Επίσης, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αντιπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δήλωσε ότι «η στρατηγική αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Ο Μπομπ Γούντγουορντ, επί χρόνια δημοσιογράφος και εκδότης της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post πήρε άδεια για πρόσβαση στα έγγραφα της διοίκησης του Λευκού Οίκου. Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα του παραχώρησε πολύωρη συνέντευξη. Η άλλη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, New York Times, έλαβε αντίγραφο του βιβλίου πριν από την επίσημη κυκλοφορία του από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Από πλευράς του, ο Λευκός Οίκος δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για το βιβλίο.

Παρά το γεγονός ότι οι εσωτερικές διαμάχες στην αμερικανική κυβέρνηση που περιγράφονται στο βιβλίο έχουν ήδη γίνει γνωστές στο κοινό, ο συγγραφέας αφήνει να εννοηθεί ότι οι διαφορές αυτές ήταν ακόμη πιο έντονες και ποικίλες και προσφέρει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία. Πάντως, σύμφωνα με τα όσα γράφονται στο βιβλίο, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Χόλμπρουκ «το πιο εγωιστικό κάθαρμα που έχω γνωρίσει». Παρόμοιες «πικάντικες» πληροφορίες υπάρχουν πολλές στο βιβλίο του Γούντγουορντ. Για παράδειγμα, στο «Obama’s Wars» περιγράφεται πώς διάφοροι στρατιωτικοί κάλυπταν ο ένας τις παρατυπίες του άλλου. Πέραν όμως από τις εσωτερικές διαμάχες, το βιβλίο ρίχνει φως σε άγνωστες, μέχρι σήμερα, πτυχές του πολέμου της Αμερικής με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.