Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Κρίσιμη σύνοδος του ASEAN αυτή την εβδομάδα στο Ανόι

ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν να διαφωνούν για το ποιος ευθύνεται για τις παγκόσμιες ανισορροπίες.

Οι ηγέτες των 16 κρατών μελών του ASEAN και των Συνόδων Κορυφής της Ανατολικής Ασίας, που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ανάκαμψης θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, το Ανόι.

Ποιοι συμμετέχουν:

Οι δέκα ηγέτες κρατών μελών του ASEAN (Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ) συναντιούνται την Πέμπτη. Την Παρασκευή θα συναντηθούν με τους ηγέτες Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, προτού συγκαλέσουν τους ηγέτες Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ινδίας το Σάββατο για σύνοδο κορυφής Α. Ασίας.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα παραστούν στη σύνοδο.

Ποια οικονομικά ζητήματα θα συζητηθούν;

Αν και τα παγκόσμια συναλλαγματικά προβλήματα δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα, το θέμα θα προκύψει οπωσδήποτε στο περιθώριο των συναντήσεων. ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν να διαφωνούν για το ποιος ευθύνεται για τις παγκόσμιες ανισορροπίες, ενώ ο ASEAN νιώθει έρμαιο της διένεξης αυτής, που είναι ικανή να υποσκάψει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του.

Ο ASEAN επιδιώκει να δημιουργήσει οικονομική κοινότητα στα πρότυπα της ΕΕ το 2015, πράγμα που θα απαιτήσει όμως σημαντικές προόδους στις σχέσεις των κρατών μελών μεταξύ τους.

Οι ανησυχίες για την Κίνα θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης;


Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ενίσχυση της Κίνας και την επιθετικότητά της στις συνοριακές διενέξεις στα θαλάσσια σύνορά της. Αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας ξέσπασε τον περασμένο μήνα μετά τη δέσμευση κινεζικού αλιευτικού κοντά σε διαφιλονικούμενα νησιά της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας. Οι ηγέτες τους μπορεί να επιδιώξουν να δώσουν λύση στη διένεξη στο παρασκήνιο της συνόδου.

Η Κίνα επιμένει ότι οι διαφωνίες σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της πρέπει να επιλυθούν μέσω διμερών συνομιλιών και να μην τεθούν επί τάπητος στο πλαίσιο του ASEAN.

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται διπλωματικά στη Νοτιοανατολική Ασία, ύστερα από χρόνια αδράνειας, που άφησε ανοικτό το πεδίο στο Πεκίνο να ενισχύσει τη διπλωματική και οικονομική του παρουσία στην περιοχή.


Τί θα γίνει με τη Βόρεια Κορέα;

Παρότι πέντε από τα κράτη που συμμετέχουν στις εξαμερείς συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας συμμετέχουν στη σύνοδο (Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ), δεν αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις στο θέμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (27/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.