Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οριστική η έγκριση των κυρώσεων κατά του Ιράν από την Ε.Ε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν οριστικώς σήμερα τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, που είχαν επί της αρχής αποφασιστεί τον Ιούλιο και αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τραπεζικών συναλλαγών.

Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να ενταθούν οι πιέσεις στο ιρανικό καθεστώς για να ανταποκριθεί στο αίτημα της Δύσης για διαφάνεια ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Στο κείμενο που ενέκριναν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ περιγράφονται με λεπτομέρεια μεταξύ άλλων οι τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την ιρανική βιομηχανία στους τομείς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και για τις οποίες απαγορεύονται ξένες επενδύσεις στο Ιράν.

Οι Ευρωπαίοι απαγορεύουν επιπλέον τη φόρτωση και εκφόρτωση φορτίων σε πλοία που ναυλώνονται από την ιρανική εταιρία θαλάσσιων μεταφορών IRISL και τις θυγατρικές της. Το σημείο αυτό προκάλεσε συζητήσεις κυρίως με τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ελλάδα, που έχουν έντονη δραστηριότητα στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (25/10/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.