Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Οι επιπτώσεις της νέας έκθεσης

Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post

Το αξιοσημείωτο στη νέα έκθεση του Λευκού Οίκου για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι η ζοφερή αξιολόγηση της κατάστασης της ασφάλειας. Σχεδόν διαβάζει κανείς τη σκέψη του προέδρου Ομπάμα ανάμεσα στις αράδες, την προειδοποίησή του προς τους στρατιωτικούς. «Η στρατηγική αυτή δεν αποδίδει με τον τρόπο που εμείς θα θέλαμε. Μη μου ζητάτε κι άλλο στρατό», μοιάζει να λέει.

«Η έκθεση δεν αντανακλά μια αισιόδοξη άποψη για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν», είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Περιέγραψε το έγγραφο των 27 σελίδων ως «ιδιαίτερα ήπιο και εξαιρετικά ειλικρινές». Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνηθίζουν να περιγράφουν έτσι τις εκθέσεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, η περιγραφή ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Από την έκθεση αναδύεται η ένταση που θα φέρει αντιμέτωπους τον Ομπάμα και τον διοικητή του στο Αφγανιστάν, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους. Δεν ήταν οι στρατιωτικοί που συνέταξαν την έκθεση αυτή και μάλιστα ένας κορυφαίος της στρατιωτικής ιεραρχίας δεν πρόλαβε καν να την διαβάσει προτού αυτή διαρρεύσει στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ».

Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι η αξιολόγηση του Πετρέους για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ίσως να είναι διαφορετική από τα όσα συμβαίνουν. «Οι στρατιωτικοί δεν θα αμφισβητήσουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα πουν όμως ότι έστω κι αν οι οιωνοί δεν είναι άριστοι, κάνουν ό, τι μπορούν το ταχύτερο δυνατόν σε όλα τα μέτωπα για να υπερβούν τις δυσκολίες», λέει ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Τροφή για πρωτοσέλιδο τίτλο στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» έδωσε το σημείο της έκθεσης όπου γίνεται λόγος για την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στο Πακιστάν και την άρνηση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας να εξαπολύσει νέα αντεπίθεση εναντίον των Tαλιμπάν και της Aλ Κάιντα στο Βόρειο Βαζιριστάν, όπως θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Πρόκειται για πολιτική επιλογή, αλλά και για την εικόνα ενός στερημένου από πόρους στρατού που ιεραρχεί τους στόχους του», επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία, ωστόσο, γίνεται παραδεκτό ότι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου, ο πακιστανικός στρατός αναλώθηκε στο έργο της διάσωσης.

Η σκληρή κριτική θα προσθέσει κι άλλο λάδι στη εύφλεκτη σχέση ΗΠΑ - Πακιστάν. Στην έκθεση σημειώνεται η «φθίνουσα δημοτικότητα» του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, η φυλλορροούσα εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή του και η όλο και πιο ξεκάθαρη βεβαιότητα ότι αυτός που παίρνει τις μεγάλες αποφάσεις στα θέματα εθνικής ασφαλείας είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ασφάκ Κιγιάνι.

Διαβάζοντας τα εδάφια για το Πακιστάν, αναρωτιέσαι μήπως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «ήπιο πραξικόπημα». Ο στρατός, η αύξηση της δημοτικότητας του οποίου είναι ευθέως ανάλογη με τη μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη της ευημερίας του Πακιστάν, μολονότι παραμένει στο περιθώριο της πολιτικής.

Ομως, οι πολιτικές επιπτώσεις της έκθεσης του Λευκού Οίκου στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορούν κυρίως στη σκοτεινή συζήτηση για το Αφγανιστάν. Δεν πρόκειται για νέες αγωνίες, το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο Λευκός Οίκος τις διατυπώνει τόσο ωμά.

Στις 30 Ιουνίου, «η πρόοδος σε ολόκληρο το Αφγανιστάν ήταν άνιση». Παρά τη σαρωτική αντεπίθεση του Φεβρουαρίου στη Μαρτζά, «τα κέρδη στην επαρχία Χελμάντ δεν είναι ακόμη ορατά». Σε όλη την επικράτεια, περιοχή ανά περιοχή, προκύπτει ότι «οι θετικές μεταβολές είναι ελάχιστες σε σχέση με την ασφάλεια» και ότι το ποσοστό των Αφγανών που πιστεύουν ότι η ασφάλεια στη χώρα τους υστερεί ήταν τον Ιούνιο η υψηλότερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2008.

Ο θεμελιώδης λίθος της αμερικανικής στρατηγικής, το σχέδιο για τη μεταβίβαση της ευθύνης της χώρας στον αφγανικό στρατό από τον Ιούλιο του 2011 και μετά, φαίνεται να κλονίζεται. Ο αφγανικός στρατός και η αστυνομία εξελίσσονται, όμως η «επιχειρησιακή τους δεινότητα είναι επίσης άνιση». Η προσπάθεια να στρατολογηθούν Παστούν του Νότου δεν τελεσφόρησε και μια πολυδιαφημισμένη επιχείρηση του αφγανικού στρατού τον Αύγουστο απέτυχε, λόγω «πρόχειρου προγραμματισμού».

Ο τομέας που υστερεί περισσότερο απ’ όλους είναι η διακυβέρνηση. Οι επιδόσεις της κυβέρνησης του προέδρου Χαμίντ Καρζάι κρίθηκαν «μη ικανοποιητικές» κατά το πρώτο ήμισυ του έτους. Οντως, η άποψη της κοινής γνώμης χειροτέρεψε, τον Ιούνιο λιγότεροι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η κυβέρνηση οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με τον Μάρτιο. Το χειρότερο, περισσότεροι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η επάνοδος των Tαλιμπάν θα διορθώσει τα πράγματα. Η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς τις ενέργειες του προέδρου Καρζάι κατά της διαφθοράς μειώθηκε από 21,5% τον Μάρτιο στο 16,5% τον Ιούνιο.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Πετρέους προσπαθεί να διορθώσει ό, τι μπορεί. Σε πρόσφατη συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι «μόνον τώρα έχουμε όλα τα απαραίτητα στα χέρια μας», εννοώντας τις ενισχύσεις 30.000 Αμερικανών στρατιωτών. Ετσι, όμως, μένει έξω η σημαντικότερη προϋπόθεση όλων, δηλαδή η διαμόρφωση μιας αξιόπιστης σχέσης με μια αφγανική κυβέρνηση και με ένα αφγανικό στρατό στον οποίο ενδεχομένως η Αμερική να μεταβιβάσει ευθύνες. Αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει. Ο πειρασμός της διαστρέβλωσης στοιχείων υφίσταται πάντα. Ομως, εν προκειμένω πρέπει κανείς να αποδώσει εύσημα στον Λευκό Οίκο για την ανεξάρτητη αξιολόγησή του, απαλλαγμένη από τα παραπλανητικά λόγια που συχνά γεμίζουν τις εκθέσεις του είδους. Το μήνυμα είναι σαφές: Η στρατηγική Αφγανιστάν = Πακιστάν της κυβέρνησης δεν αποδίδει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

http://news.kathimerini.gr (17/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.