Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Την ανάκαμψη της ΕΕ απειλεί ο προστατευτισμός σε όλο τον κόσμο


Οι ρωσικοί περιορισμοί στις εισαγωγές και ανάλογες κινήσεις από μέρους της Κίνας, της Βραζιλίας και της Αργεντινής, απειλούν με ανάσχεση την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκε χθες.


Η Ευρώπη, όμως, δεν σχεδιάζει να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Oι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Ευρώπης επέβαλαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 ή σχεδιάζουν την επιβολή 332 νέων εμπορικών περιορισμών, από υψηλότερους δασμούς και πλαφόν στις ξένες επενδύσεις μέχρι κρατικές επιδοτήσεις τομέων. Περισσότερα από 60 τέτοια μέτρα εφαρμόσθηκαν μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις περί του αντιθέτου από τα κράτη του G20. Η ΕΕ σχεδιάζει τώρα να παρουσιάσει σχέδια τον ερχόμενο μήνα, με στόχο την αντιμετώπιση των εμπορικών περιορισμών που θέτουν οι εταίροι της. «Οι σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου πρέπει να άρουν τα περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο, που αποτελούν τροχοπέδη της ανάπτυξης», είπε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Κάρελ Ντε Γκουχτ. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Πασκάλ Λαμί είχε προειδοποιήσει και αυτός για τους κινδύνους των μέτρων αυτών στις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης.


Οι δασμοί και κάθε είδους εμπόδιο στη διακίνηση προϊόντων επηρεάζουν την ΕΕ περισσότερο από κάθε άλλη εμπορική ζώνη στον κόσμο, καθώς πλήττουν το 1,7% των ευρωπαϊκών εξαγωγών. «Η επίδραση στη ροή αγαθών από την ΕΕ θα είναι μακροπρόθεσμη, ακόμη και μετά την κρίση», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, που εντοπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της υφαντουργίας, του ρουχισμού και των υπηρεσιών.

Τα κύρια σημεία της έκθεσης:

- Η Ρωσία έχει επιβάλει τους πιο περιοριστικούς κανόνες από την αρχή της κρίσης, με πολλά μέτρα περιορισμού των εισαγωγών και των ξένων επενδύσεων.

- Η Κίνα μείωσε πρόσφατα τις ποσοστώσεις εξαγωγών σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

- Το καθεστώς αδειοδότησης εισαγωγών στην Αργεντινή παραμένει «ανησυχητικό», σύμφωνα με την έκθεση.

- Η Νότιος Αφρική επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές με στόχο την ανάπτυξη του βιομηχανικού της τομέα.

- Η Βραζιλία ακολούθησε το παράδειγμα άλλων κρατών περιορίζοντας τη δυνατότητα ξένων εταιριών να επενδύουν σε κρατικά έργα.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.