Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Κ. Άστον: Aπορρίπτει ιρανικές κατηγορίες για έλλειψη δράσης στα πυρηνικά



Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον μεσολαβήτρια των πέντε μεγάλων δυνάμεων στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν, απέρριψε τις κατηγορίες της Τεχεράνης για την έλλειψη δράσης εκ μέρους της ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό.

«Έχουμε προσφέρει σε διάφορες συναντήσεις σε διαφορετικά επίπεδα, με τελευταία φορά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη (στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ) και είμαστε έτοιμοι να συνεχιστούν οι συναντήσεις», ανέφερε η εκπρόσωπος της κ. Αστον, Μάγια Κοτσιγιάντσικ.

«Αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία γραπτή απάντηση σχετικά με τις προσφορές μας των τελευταίων εβδομάδων», υπογράμμισε η εκπρόσωπος εκτιμώντας ότι «η κ. Αστον είναι πολύ δραστήρια» στο ζήτημα αυτό, αντίθετα με όσο ισχυρίζεται η Τεχεράνη.

Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη το Ιράν ζήτησε από την κ. Αστον να είναι πιο «δραστήρια» ώστε να καταστεί δυνατή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Εάν η άλλη πλευρά επιθυμεί πραγματικά τις διαπραγματεύσεις, η κ. Αστον θα ενεργοποιηθεί περισσότερο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στην άποψη ότι «η κ. Αστον είναι λιγότερο δραστήρια από τον προκάτοχό της κ. Σολάνα».

Οι ιρανικές κατηγορίες κατά της κ. Αστον έγιναν λίγες εβδομάδες μετά από τις παρόμοιες κατηγορίες κατά της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις λόγω της απουσίας της από την επανέναρξη των άμεσων συνομιλιών μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνων που ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον.

Ένας ανώτατος ευρωπαίος διπλωμάτης πάντως μιλώντας ανωνύμως ανέφερε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι το πρόβλημα μεταξύ του Ιράν και της Κάθριν Αστον είναι βαθύτερο: «Οι Ιρανοί αρνούνται τις πρωτοβουλίες της εκτιμώντας ότι η κ. Αστον δεν είναι αποτελεσματική».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (13/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.