Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Από ειρηνιστής, «δυνατός εν πολέμω» ο Ομπάμα


Του Peter Baker
The New York Times


Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε τρέχοντας σχεδόν στο Οβάλ Γραφείο μέσα στη νύχτα, όταν ειδοποιήθηκε ότι στην Υεμένη εντοπίστηκαν αντάρτες που διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα και ότι οι τοπικές ένοπλες δυνάμεις ζητούν υποστήριξη από τον αμερικανικό στρατό για να τους επιτεθούν. Ύστερα από μια σύντομη συνομιλία, ο σύμβουλός του επί θεμάτων τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, του επεσήμανε ότι ο χρόνος πιέζει και ότι θα πρέπει να πάρει την απόφασή του εντός των επόμενων δύο λεπτών. «Εντάξει», απάντησε ο πρόεδρος, «προχώρησέ το», και ο κ. Μπρέναν έσπευσε στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου ώστε να μεταφέρει την εντολή.


Μολονότι χρειάστηκε να περάσουν τρεις τρελοί μήνες μέχρι να πάρει ο κ. Ομπάμα την απόφασή του για το αν θα στείλει ή όχι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν, άλλες αποφάσεις του –όπως η προαναφερθείσα– ελήφθησαν σε πολύ μικρό διάστημα, χωρίς να τύχουν ανάλογης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου, πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο έπειτα από τέσσερις δεκαετίες ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη δύο αιματηροί πόλεμοι. Χωρίς να έχει στρατιωτική εμπειρία ο ίδιος, έμαθε με τον δύσκολο τρόπο τα καθήκοντα του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Έμαθε πώς να χαιρετάει στρατιωτικά. Έμαθε να ψάχνει στο Ίντερνετ για τον τελευταίο απολογισμό των αμερικανικών απωλειών στο Αφγανιστάν. Συνάντησε νεαρούς στρατιώτες οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά εκτελώντας διαταγές του. Και προσπαθεί να διαχειριστεί τις τεταμένες σχέσεις του με το στράτευμα.

Στην πορεία, κλήθηκε να λάβει ορισμένες από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει ένας ηγέτης, αγνοώντας συχνά τις συμβουλές των επιτελών του ώστε να διαμορφώσει ιδίαν άποψη (κάτι που σύμφωνα με το Πεντάγωνο γίνεται πολύ συχνά, ενώ σύμφωνα με τους φιλελεύθερους υποστηρικτές του προέδρου θα έπρεπε να γίνεται συχνότερα).

Η εξέλιξη του κ. Ομπάμα από πολιτικό που τάχθηκε ανοιχτά κατά του πολέμου σε αρχηγό του ισχυρότερου στρατού του κόσμου θα φτάσει στο αποκορύφωμά της σήμερα, όταν ο πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό από το Οβάλ Γραφείο, στο οποίο θα κηρύξει και επισήμως το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, υπερασπιζόμενος παράλληλα τη συνέχιση και κλιμάκωσή τους στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.