Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Αμερικανός στρατιώτης κατηγορείται για το θάνατο Βρετανίδας στο Αφγανιστάν

Αμερικανός στρατιώτης αντιμετωπίζει κυρώσεις για τον θάνατο της Βρετανίδας που είχε πέσει θύμα απαγωγής στο Αφγανιστάν.

Αμερικανός στρατιώτης που πιστεύεται πως προκάλεσε κατά λάθος το θάνατο της Βρετανίδας Λίντα Νοργκρόουβ στο Αφγανιστάν, στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσής της, θα υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις, γράφει σήμερα η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα που επικαλείται πηγές στην Καμπούλ και το Λονδίνο, ο στρατιώτης αυτός των ειδικών δυνάμεων πέταξε χειροβομβίδα η οποία μπορεί να προκάλεσε το θάνατο της 36χρονης εργαζόμενης σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως ο συγκεκριμένος στρατιώτης καθυστέρησε να ενημερώσει την ιεραρχία ότι εκείνος πέταξε τα εκρηκτικά.

Στη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση της ομήρου, η Βρετανίδα απομακρύνθηκε από τους απαγωγείς της και παράμεινε σε εμβρυακή στάση για να αποφύγει τους τραυματισμούς, επισημαίνει η εφημερίδα. Όμως ο Αμερικανός στρατιώτης δεν την είδε και πέταξε κοντά στο σημείο που βρισκόταν χειροβομβίδα θραυσμάτων με αποτέλεσμα η 36χρονη να βρει τραγικό θάνατο.

Αξιωματούχοι είχαν αρχικά ανακοινώσει πως η Βρετανίδα σκοτώθηκε όταν ένας από τους απαγωγείς της ανατινάχτηκε δίπλα της, όμως όταν εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες της επιχείρησης διάσωσης αποκαλύφθηκε πως θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί από αμερικανική χειροβομβίδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν έρευνες για το θέμα αυτό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα συναντηθεί σήμερα στο Λονδίνο με τον αρχηγό των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους. Η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί πριν το θάνατο της Νοργκρόουβ.

Ο Κάμερον έχει δηλώσει πως ακόμα είναι ασαφείς οι συνθήκες θανάτου της συμπατριώτισσάς του, επισημαίνοντας όμως πως πρωταρχική ευθύνη φέρουν «αυτοί που χωρίς οίκτο την απήγαγαν».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (14/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.