Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Βρετανία: αναβάθμιση ένοπλων αστυνομικών

BBC, A.P.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα ένοπλα τμήματα της βρετανικής αστυνομίας ξεκινούν προγράμματα κοινών ασκήσεων με τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται και ο οπλισμός τους, ούτως ώστε να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο ή σε άλλη μεγάλη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Οπως μεταδίδει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, Βρετανοί αστυνομικοί θα συμμετάσχουν σε ειδικά γυμνάσια με το ξακουστό 22ο σύνταγμα SAS, το οποίο μέχρι στιγμής είναι επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση τρομοκρατικών χτυπημάτων. Επίσης, η αστυνομία θα αποκτήσει πιο σύγχρονα υπηρεσιακά αυτόματα όπλα, καθώς και επιπλέον πυρομαχικά.

Οπως ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης στο BBC, είναι σχεδόν απαγορευτικό από πλευράς κόστους να υπάρχουν μονάδες SAS σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας, εξ ου και αποφασίστηκε να εκπαιδευτούν αστυνομικοί προκειμένου να είναι σε θέση να αντιδράσουν άμεσα σε ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση. Από την πλευρά της, η SAS θα αναλάβει την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. «Μέχρι τώρα, δεν είχε συμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο», δήλωσε στο BBC αξιωματούχος της αστυνομίας και προσέθεσε: «Σε περιπτώσεις τρομοκρατικών χτυπημάτων, δουλειά των αστυνομικών μέχρι σήμερα ήταν να περιορίζουν την κατάσταση και της SAS να επιλύει το πρόβλημα».

Εκτιμάται ότι η αναβάθμιση του ρόλου της βρετανικής αστυνομίας, τα περισσότερα στελέχη της οποίας δεν φέρουν οπλισμό, οφείλεται στην κλιμάκωση των απειλών για τρομοκρατική επίθεση στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επίπεδο επαγρύπνησης παραμένει ένα σκαλί κάτω από τον «κόκκινο συναγερμό». Παράλληλα, τις προηγούμενες εβδομάδες είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι η Αλ Κάιντα ετοιμάζει τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη παρόμοιο με τις επιθέσεις στη Βομβάη τα Χριστούγεννα του 2008. Σε εκείνη την περίπτωση, πάνοπλοι τρομοκράτες είχαν καταλάβει ταυτόχρονα ξενοδοχεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, καφέ και νοσοκομεία, σκορπίζοντας τον θάνατο σε 166 άτομα στην ινδική μεγαλούπολη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_27/10/2010_420247
(27/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.