Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ανησυχία ΗΠΑ για οικονομική ανάμειξη του Ιράν στο Αφγανιστάν

Ο Λευκός Οίκος τόνισε σήμερα πως οι Αμερικανοί έχουν «κάθε λόγο να αισθάνονται ανήσυχοι» για την ανάμιξη του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν, έπειτα από την παραδοχή από τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι πως η κυβέρνησή του δέχθηκε βοήθεια σε ρευστό χρήμα από την Τεχεράνη.

«Πιστεύω πως οι Αμερικανοί και η διεθνής κοινότητα έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τις προσπάθειες του Ιράν να ασκήσει αρνητική επιρροή στο Αφγανιστάν», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της προεδρίας Μπιλ Μπέρτον.

Οι Ιρανοί, πρόσθεσε ο Μπέρτον, μιλώντας από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One που μετέφερε τον Μπαράκ Ομπάμα στο Ρόντ Άιλαντ, «έχουν μία ευθύνη, όπως όλοι οι γείτονες στην περιοχή, να προσπαθήσουν να ασκήσουν μία θετική επιρροή για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης, και να συμβάλλουν ώστε το Αφγανιστάν να μην αποτελεί μία χώρα όπου βρίσκουν καταφύγιο οι τρομοκράτες, και όπου μπορούν να σχεδιάζονται τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος Ομπάμα, από την αρχή είχε εργασθεί για την εφαρμογή στέρεων κανόνων διακυβέρνησης για να καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα αυτή. Και προτίθεται να συνεργασθεί με τους εταίρους μας στο Αφγανιστάν και σε όλην την περιοχή για τον σκοπό αυτό», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε τονίσει πως οι ΗΠΑ δείχνουν «σκεπτικισμό όσον αφορά τα κίνητρα» του Ιράν για να προσφέρει αυτά τα χρήματα στην κυβέρνηση της Καμπούλ, «δεδομένου του αποσταθεροποιητικού ρόλου που είχε διαδραματίσει στο παρελθόν με τους γείτονές του».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (26/10/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.