Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Έρευνα για τη σφαγή στο Κατίν ζητά το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Το Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα, προέτρεψε σήμερα τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να διενεργήσει έρευνα για να αποδειχτεί ότι ο σοβιετικός δικτάτορας Ιωσήφ Στάλιν δεν είχε διατάξει την σφαγή χιλιάδων πολωνών αξιωματικών, ένα έγκλημα το οποίο το κομμουνιστικό κόμμα αποδίδει στη ναζιστική Γερμανία.

«Υπάρχουν αναντίρρητα έγγραφα και υλικές αποδείξεις που δείχνουν ότι οι εκτελέσεις των πολωνών αξιωματικών δεν ήταν έργο της σοβιετικής NKVD (σοβιετική μυστική αστυνομία), την άνοιξη του 1940, αλλά έργο των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής το φθινόπωρο του 1941», αναφέρεται σε δήλωση που υπογράφεται από τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

«Εμείς επιμένουμε ο αρχηγός του κράτους να δώσει εντολή στην εισαγγελία να προβεί σε λεπτομερή έρευνα σχετικά με την παραποίηση των εγγράφων (που αποδεικνύουν την ενοχή του σοβιετικού καθεστώτος) και συνδέονται με τις εκτελέσεις των Πολωνών αξιωματικών», αναφέρει στην επιστολή αυτή, που δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του Κομμουνιστικού Κόμματος, kprf.ru.

Η επιστολή αυτή εκτιμά κυρίως ότι μια νότα του επικεφαλής της NKVD, Λαβρέντι Μπέρια, που φέρει την υπογραφή του Στάλιν και στην οποία προτείνεται να εκτελεστούν περισσότεροι από 20.000 Πολωνοί αξιωματικοί, είναι πλαστή», και «παραποποιήθηκε στις αρχές του 1990 από το περιβάλλον του Μπόρις Γέλτσιν», του πρώτου Ρώσου πρόεδρου.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αντέδρασε απόψε λέγοντας ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα, καθώς η Ρωσία έχει από καιρό αναγνωρίσει τη σοβιετική ευθύνη για τη σφαγή αυτή.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα μας προσπαθεί να αντικρούσει τα συμπεράσματα της επιτροπής για το Κατίν. Δεν έχω σχόλια να κάνω, γιατί έχω ήδη πει τα πάντα», δήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Μετά την εισβολή από την ΕΣΣΔ τον Σεπτέμβριο του 1939 στις ανατολικές περιφέρειες της Πολωνίας, βάσει γερμανό-σοβιετικού συμφώνου, 22.000 πολωνοί αξιωματικοί, κρατούμενοι του Κόκκινου Στρατού, εκτελέστηκαν μέσα στο δάσος του Κατίν και στην Μεντνόιε (Ρωσία), καθώς και στο Χαρκίβ (Ουκρανία).

Επί δεκαετίες, η Σοβιετική Ένωση κατηγορούσε τους Ναζί ότι διέπραξαν τις δολοφονίες αυτές. Όμως τον Απρίλιο του 1990, ο τότε σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αναγνώρισε την ευθύνη της χώρας του για αυτές τις σφαγές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
(20/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.