Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

O Kαρζάι έπαιρνε σακούλες με ευρώ από το Ιράν

Α.Ρ., AFP

ΚΑΜΠΟΥΛ. Αίσθηση έχει προκαλέσει η επιβεβαίωση από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο o προσωπάρχης του, Ουμάρ Νταουτζάι, παρέλαβε από τον πρέσβη του Ιράν στην Καμπούλ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πλαστικές σακούλες τον περασμένο Αύγουστο. Ο Αφγανός πρόεδρος, ωστόσο, έσπευσε να υποβαθμίσει τη σημασία της είδησης που αποκάλυψαν προχθές οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για την καταβολή μέρους της επίσημης οικονομικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση του Ιράν κατά τρόπο απολύτως διάφανο. Την ίδια στιγμή, πάντως, η πρεσβεία του Ιράν στην αφγανική πρωτεύουσα έσπευσε να χαρακτηρίσει «γελοίο και προσβλητικό» το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

«Πολλές φιλικές προς το Αφγανιστάν χώρες ενισχύουν με μετρητά το προεδρικό γραφείο», τόνισε χθες ο κ. Καρζάι. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει αδιαφάνεια», συνέχισε ο Αφγανός πρόεδρος. «Οι Ιρανοί, όπως και οι Αμερικανοί, ενισχύουν οικονομικά τις διάφορες υπηρεσίες της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι το ποσό που παρέλαβε τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Νταουτζάι ήταν 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», τον περασμένο Aύγουστο και ενώ ο κ. Καρζάι ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Τεχεράνη όπου είχε μόλις ολοκληρώσει επίσημη επίσκεψή του, ο πρέσβης του Ιράν στην Καμπούλ, Φέντα Χουσεΐν Μαλίκι, μετέφερε ο ίδιος στο αεροσκάφος του Αφγανού προέδρου τις πλαστικές σακούλες με τα χρήματα και τις παρέδωσε στον κ. Νταουτζάι. «Τι σημασία έχει αν παραλάβαμε την οικονομική βοήθεια σε πλαστικές σακούλες;», διερωτήθηκε ο κ. Καρζάι. «Το ίδιο πράγμα κάνει, οπότε ας μην το κάνουμε θέμα», κατέληξε.

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ωστόσο, επιμένουν ότι τα χρήματα των Iρανών δεν δίνονται στο πλαίσιο οικονομικής βοήθειας, αλλά προκειμένου να διασφαλιστεί η εύνοια του κ. Νταουτζάι. Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμα ότι ο κ. Νταουτζάι, ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης του Αφγανιστάν στην Τεχεράνη, συμβουλεύει καθημερινά τον κ. Καρζάι να υιοθετεί πολιτικές που αντιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή της κεντρικής Ασίας.

Επίθεση με 25 νεκρούς

Στο μεταξύ, περισσότεροι από είκοσι πέντε άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ στην περιοχή Μπαγκχράν του νότιου Αφγανιστάν. Σύμφωνα με αφγανικές πηγές, στόχος της επιδρομής ήταν τέμενος, το οποίο κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι τα θύματα της επίθεσης είναι αθώοι πολίτες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100023_26/10/2010_420104
(26/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.