Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Νέες αποκαλύψεις για τον πόλεμο στο Ιράκ από το Wikileaks

Τα εμπιστευτικά έγγραφα του στρατού των ΗΠΑ αποκαλύπτουν «την αλήθεια» του πολέμου στο Ιράκ.

Τα περίπου 400.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks αποκαλύπτουν «την αλήθεια» του πολέμου στο Ιράκ, δήλωσε ο ιδρυτής του ιστοτόπου Τζούλιαν Εσέιντζ, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

«Η μετάδοση (εγγράφων για το Ιράκ) έχει σκοπό να αποκαλύψει την αλήθεια, δήλωσε ο Εσέιντζ κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, η διεξαγωγή της οποίας κρατήθηκε μυστική έως την τελευταία στιγμή και η οποία διοργανώθηκε σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο του κέντρου της πρωτεύουσας. Η WikiLeaks μετέδωσε την Παρασκευή (χθες) σχεδόν 400.000 έγγραφα του αμερικανικού στρατού που συνιστούν την «πιο μαζική διαρροή σε ολόκληρη την ιστορία του αμερικανικού στρατού», σύμφωνα με τον ιστότοπο.

«Σε περίοδο πολέμου, οι επιθέσεις εναντίον της αλήθειας ξεκινούν πολύ πριν από την έναρξη (της σύγκρουσης) και συνεχίζονται για πολύ μετά», δήλωσε ο ιδρυτής του WikiLeaks, αναφερόμενος στα μυστικά που κράτησε ο στρατός για τις περιπτώσεις βασανιστηρίων και τους απολογισμούς των επιχειρήσεων, καθώς και στις επιθέσεις του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ κατά της διαρροής εμπιστευτικών αρχείων «με τρόπο που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των στρατιωτών», σύμφωνα με τους ίδιους.

«Ελπίζουμε να διορθώσουμε ορισμένες από τις επιθέσεις εναντίον της αλήθειας που εξαπολύθηκαν πριν από τον πόλεμο, κατά τη διάρκειά του και οι οποίες συνεχίζονται, έπειτα από την επίσημη κατάληξη του πολέμου», πρόσθεσε.

Ο Εσέιντζ υπογράμμισε πως η εξέταση συγκεντρωμένων από τον αμερικανικό στρατό αναφορών επέτρεψε κυρίως να έχουμε «ένα λεπτομερή απολογισμό περίπου 109.000 θανάτων, από τους οποίους οι 66.000 άμαχοι» .

«Είναι θάνατοι ενός ανθρώπου εδώ και δύο εκεί που στο τέλος καταλήγουν σε ένα σημαντικό αριθμό θανάτων στο Ιράκ», σχολίασε.

Ο Φιλ Σάινερ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων Public Interest Lawyers, δήλωσε από την πλευρά του στη συνέντευξη Τύπου πως οι βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ ενδέχεται να έχουν εμπλακεί «σε πολλές τεκμηριωμένες καταπατήσεις δικαιωμάτων που να δικαιολογούν διώξεις ενώπιον βρετανικών δικαστηρίων» .

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του WikiLeaks, Κρίστιν Χράφνσον,ανήγγειλε την προσεχή μετάδοση και άλλων αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων, για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αυτή τη φορά.

«Η WikiLeaks αξιοποίησε μόνον περίπου μία στις έξι αναφορές των εγγράφων που σχετίζονται με το Αφγανιστάν προκειμένου να τις εξετάσει (...) η εργασία αυτή έχει τελειώσει και οι αναφορές θα βγουν σύντομα», δήλωσε ο Χράφνσον, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός των νέων εγγράφων θα είναι 15.000.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (23/10/10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.