Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αποζημιώσεις σε κρατούμενους του Γκουαντάναμο από τη Βρετανία

Το Λονδίνο θα αποζημιώσει πρώην κρατούμενους του Γκουαντάναμο που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια από στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα την καταβολή αποζημιώσεων σε 12 πρώην κρατουμένους, μεταξύ των οποίων και μερικοί πρώην κρατούμενοι στις φυλακές του Γκουαντάναμο, οι οποίοι κατηγορούν τις βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας για συμμετοχή τους σε βασανιστήρια, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Κλαρκ πρόκειται να διανείμει εντός της ημέρας σχετική γραπτή ανακοίνωση στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Μελετούμε τον καλύτερο τρόπο παρουσίασης [της δήλωσης] στο Κοινοβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την καταβολή σημαντικών αποζημιώσεων σε πρώην κρατουμένους, όλοι πολίτες ή κάτοικοι Βρετανίας, ενώ τουλάχιστον ένας εξ αυτών αναμένεται να λάβει πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες (1,2 εκατομμύρια ευρώ).

Μεταξύ των πρώην κρατουμένων που θα αποζημιωθούν, συγκαταλέγεται και ο Αιθίοπας Μπίνιαμ Μοχάμεντ, ο πρώτος κρατούμενος που απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, μετά την υπόσχεση του Ομπάμα να κλείσει το Γκουαντάναμο μέχρι τον Γενάρη του 2010.

Η συμφωνία για την καταβολή των αποζημιώσεων επετεύχθη ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των συνηγόρων των θυμάτων και της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και μακρά δικαστική μάχη, καθώς ορισμένοι από αυτούς είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η απόφαση για αποζημίωση ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών ελήφθη μετά από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα δύο ανεξάρτητων μεσολαβητών. Η βρετανική κυβέρνηση ήθελε επί της ουσίας να αποφύγει τις πολυδάπανες δικαστικές διαμάχες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (16/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.