Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πραξικοπήματος της Χεζμπολάχ

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να κάνει πραξικόπημα στο Λίβανο, εάν το διεθνές δικαστήριο που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, κατηγορήσει μέλη αυτού του σιτικού κινήματος.

«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η Χεζμπολάχ να πάρει τον έλεγχο του Λιβάνου», δήλωσε ο στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι χθες κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον Καναδά, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό.

Η δήλωση αυτή έρχεται καθώς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απείλησε την Πέμπτη να «κόψει το χέρι», αυτού που θα συλλάβει μέλη του κόμματός του στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται από το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο (TSL).

H Χεζμπολάχ, το πιο ισχυρό στρατιωτικό κίνημα στο Λίβανο, κατηγορεί το TSL, που έχει λάβει εντολή από τον ΟΗΕ να ερευνήσει για τη δολοφονία το 2005 του Ραφίκ Χαρίρι, ότι είναι «πολιτικοποιημένο», «υπέρ του Ισραήλ» και έχει βασιστεί σε δηλώσεις «ψευδομαρτύρων».

Ο στρατηγός Ασκενάζι, ο οποίος συναντήθηκε στον Καναδά με μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους του στρατού, ισχυρίστηκε επίσης ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων προσφέρουν κρυφά βοήθεια στη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2006 έναν καταστροφικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, κατά τον οποίο 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, και 160 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες, σκοτώθηκαν.

Το TSL δεν έχει δώσει ημερομηνία για τη δημοσίευση του κατηγορητηρίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (16/11/2010)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.